head

Krónikus kimerültség ellen probiotikumok

A krónikus kimerültség megszüntethető probiotikumokkal
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a probiotikumok megerősítik az immunrendszert, azzal kapcsolatban azonban csak most zajlanak a kutatások, hogy miként növelik a sportolók állóképességét. Bár a kutatás nem kifejezetten erre irányul, arra a kérdésre is választ adhat, hogy segíthetnek-e probiotikumok a krónikus kimerültség leküzdésében.

Az Exercise Physiology Laboratories és a Psychology Department kutatói arra kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a probiotikum tartalmú italok fogyasztása a sportolókra a megterhelő edzés során.

Sportolókat tesztelnek

Egyre inkább a kutatók érdeklődésének középpontjában kerül, hogy milyen előnyökkel jár a fizikailag aktív emberek számára a probiotikus készítmények fogyasztása. A témával kapcsolatos szakirodalom meglehetősen hiányos, ezt az űrt hivatott betölteni az a kutatás, amit a Kent Állami Egyetemen végeznek el. „Ennek a projektnek az elsődleges célja, hogy kiderítse, miképpen befolyásolja a nagy hőterheléssel járó testmozgás a pszichés állapotot és fizikai teljesítményt probiotikus italok fogyasztásával és anélkül”- mondta Adam Jajtner, a Kent Állami Egyetem sportpszichológia-adjunktusa, aki a vizsgálatot Ellen Glickmannal, az egészségtudományok professzorával közösen vezeti. A két szakember kerékpárosokat tesztel a kutatólaboratóriumban.

Kecsegtető eredmények

A spanyol kutatók 28, korábban nyilvánosságra hozott tanulmányt értékelve arra a következtetésre jutottak, hogy a probiotikus baktériumok számára táplálékul szolgáló összetett szénhidrátok a megemésztésük során energiát szolgáltatnak. Ennek köszönhetően javíthatják az állóképességet, azáltal, hogy egyenletesen tartják a vércukorszintet. A probiotikus törzsek használatával kapcsolatban azonban a Kent Állami Egyetem kutatói arra is kíváncsiak, hogy miként alakul a fizikai teljesítmény, az állóképesség és az erőkifejtés a hőterhelés időszakában, illetve az követően. Másodsorban arra szeretnének választ kapni, hogyan változnak erős hőingadozás során a fizikai és kognitív funkciók.

Nélkülözhetetlen probiotikumok

Mivel a bélflóra probiotikus baktériumai hozzájárulnak a kalcium, a vas és a magnézium felszívódásához, a bélflóra egyensúlyának felbomlása esetén ezekből a tápanyagokból még inkább szűkölködik a szervezet. A vashiány miatt krónikus kimerültség alakulhat ki, míg a magnézium hiánya fejfájáshoz, izomgörcsökhöz, étvágytalansághoz vezethet. Károsodott bélflóra esetén hiába küzdünk a krónikus kimerültség ellen tápanyagpótlással, a bevitt vitaminok és ásványi anyagok csak részben, vagy alig szívódnak fel.

Felhasznált irodalom: 
https://www.nutraingredients.com/Article/2017/11/27/Researchers-to-explore-link-between-exercise-exhaustion-probiotics/?utm_source=Newsletter_SponsoredSpecial&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BSponsoredSpecial&c=BwveObaBxK%2B2F%2ByZa306cA%3D%3D

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!