head

Paraziták gyerekeknél - A házi kedvenc is megfertőzhet

Paraziták gyereknél: elkaphatják a háziállatoktól is
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Paraziták

Nem kérdés, hogy egy háziállat rengeteg örömöt okoz és feltétel nélkül ragaszkodik a gazdájához. A kicsik kapcsán gyakori a közös játék és az az állatal való alvás.  Így a paraziták gyekereknél is hamar megjelennek.

Paraziták kívül-belül

A szoros érintkezés lehetőséget nyújt arra, hogy a paraziták gyerekeknél villámgyorsan megjelenjenek, gyermekünk akár az állat simogatásával is megfertőződhet a parazitákkal, hiszen annak szőrén számtalan olyan élősködő található, amik kézmosás hiányában a kezéről a szájába, majd a bélrendszerébe juthatnak. Arról nem beszélve, hogy a négylábúak előszeretettel nyalogatják kis gazdájukat, a nyálukba pedig a szőrük nyalogatásával könnyen paraziták kerülhetnek. A másik veszélyforrást az alom jelenti, amibe az állatok ürülékével együtt ugyancsak paraziták kerülhetnek. Arról se feledkezzünk meg, hogy az élősködők nemcsak az állat testében lehetnek jelen, hanem a bundájában is, itt a bolhákra, kullancsokra, tetvekre és atkákra gondolunk. Mivel ezek szabad szemmel is láthatók, kiirtásuk egyszerűbb.

Figyelmezető jelek

A paraziták nem csak hasmenést, hasfájást, fogyást, bőrtüneteket, fáradtságot, vagy dührohamokat, fejfájást okozhatnak a gyerekeknél, de ennél súlyosabb tüneteket is produkálhatnak. Ijesztő arra gondolni, hogy a cérnagiliszták a vékonybél falához tapadnak, emiatt fekélyek keletkezhetnek, nem ritka a bakteriális felülfertőződés sem. Az orsóféreg - amely akár fél méteresre is megnőhet - vándorló lárvái áthatolhatnak a bélfalon, és a vérkeringésbe jutva elérhetik a belső szerveket, a májat, szívet, garatot, gégét, illetve a tüdőt. A lárvák aztán a tüdőbe vándorolhatnak, ahol a tüdőkapillárisokat és hólyagocskákat károsítják, ennek következtében hőemelkedés, hidegrázás, köhögés jelentkezik, valamint nehézlégzés. Ez a parazita májmegnagyobbodást okozhat, előfordulhatnak szív- és veseproblémák, a gyermek nem fejlődik a korának megfelelően, esetleg rengeteget veszít a testsúlyából. A paraziták gyerekeknél számtalan, olykor megtévesztő tünetet idézhetnek elő, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb forduljunk gyerekorvoshoz.

Mit tehet a szülő?

A parazitafertőzés elkerülésének érdekében nem a háziállattól kell megválni, hiszen az érzelmileg nagyon megviselheti a gyermeket. Négylábú kedvenceik megfelelő tisztántartásával máris csökkenthetjük a megfertőződés veszélyét, legyen szó külsőleg, az állat bundáján alkalmazható oldatokról, cseppekről, samponról, féreghajó tablettákról, illetve védőoltásokról. Nagyon fontos, hogy rendszeresen cseréljünk gyermekünk ágyneműjét, főként akkor, ha a háziállat sokszor vele alszik. Nem is olyan ritka az ilyen, sok esetben megfigyelhető, hogy egy kutya, vagy egy macska jelenléte biztonságérzetet ad kis gazdájának, segíti őt az elalvásban, és könnyebben viseli azt a betegséget, ami miatt ágyba kényszerült. Emellett a kézmosás fontosságát sem győzzük kihangsúlyozni, illetve azt, hogy tanítsuk meg gyermekünket arra, hogy a kezét ne vegye a szájába. Ha betartjuk az óvintézkedéseket, a paraziták gyerekeknél sokkal ritkábban, vagy soha nem fordulnak elő.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!