head

Gyerekek és paraziták: ne a kicsiket okoljuk érte!

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Paraziták

Gyermeke rosszul alszik, álmában csikorgatja a fogát, esetleg csalánkiütések jelennek meg rajta? Ne vegye félvállról a problémát, könnyen lehet, hogy parazitafertőzés okozza a tüneteket. Vegyük sorra, miért veszélyes a gyerekek és paraziták találkozása!

Mivel a kicsiknek gyengébb az immunrendszere, fokozottan ki vannak téve a különféle megbetegedéseknek, beleértve a parazitafertőzést is. A játszótéri homokozó, a házi kedvencek, a mosatlan zöldség és gyümölcs, valamint a fertőzött víz sajnos mind-mind olyan lehetséges parazitaforrás, amelyekkel a gyerekek sűrűn találkoznak. Ha a gyerekek és a paraziták közelebbi kapcsolatba kerülnek egymással, az élősködők elszívják a szervezetüktől az értékes tápanyagokat, ami különféle hiánybetegségekhez, és egy sor kellemetlen tünet megjelenéséhez vezethet.

Nem pszichés probléma

Paraziták jelenlétére hívja fel a figyelmet, ha gyermekünknél állandósult híg széklet, netán krónikus székrekedés és hasfájás jelentkezik, étvágytalanná válik, bőrén nehezen múló kiütések láthatók, illetve sokszor vakarja a fenekét. Intő jelek lehetnek a dührohamok, vagy az, ha a gyerek állandóan rosszkedvű és levert, nehezen lehet bevonni a játékba, esetleg semmiben sem leli örömét. A paraziták allergiát, alvászavarokat, légúti gyulladásokat is előidézhetnek, valamint állandó fejfájást. Ennek oka, hogy a paraziták ürülékében lévő toxinok károsan hatnak az idegrendszer működésére, emiatt alakulnak ki a dühkitörések, koncentrációs zavarok, illetve a lehangoltság és fáradékonyság. Mivel a kicsik sokszor nem, vagy csak nehezen tudják megfogalmazni, hogy mijük fáj, a szülőknek nagyon nehéz dolguk van akkor, ha ki akarják deríteni, hogy mi a baj. Ráadásul többségük nem gondol arra, hogy paraziták élhetnek gyermeke bélrendszerében, inkább valamilyen lelki eredetű problémára gyanakszik.

Honnan kerülhet parazita a gyerekbe?

Sok szülő számára kellemetlen, ha kiderül, hogy gyermeke parazitákkal fertőződött, ez azonban nem egyenlő a higiénia hiányával, vagy azzal, hogy az anyukák és apukák nem biztosítottak megfelelően tisztántartott környezetet a kicsik számára. Legtöbbször házi kedvenceink azok, akik parazitákat hordozhatnak, a cicák és kutyák pedig gyakran kis gazdájukkal játszanak vagy alszanak. Ennek fényében nem meglepő, ha az állatok simogatásával a piszkos kezükről gyorsan alatt a testükbe kerülnek a cérnagiliszták, a fonál- és galandférgek, orsóférgek, galandférgek, illetve a leptospirák. Ezek az élősködők, továbbá a lárváik és petéik fertőzött élelmiszerekkel is bejutnak a szervezetbe, legyen szó trágyázott zöldségekről és gyümölcsökről, amiket nem mostak meg kellően, valamint a különböző húsfélékről, amik nem estek át megfelelő hőkezelésen. A paraziták és gyerekek akár egy szabadtéri program során is közel kerülhetnek egymáshoz, elég, ha gyermekünk egy fertőzött homokkal teli homokozóban játszik, szájába veszi a homokozó játékokat, vagy a paraziták a körme alá, onnan pedig a szájába jutnak. További parazitaforrást jelenthet a fertőzött víz, bár annak esélye, hogy gyermekünk ilyet iszik, meglehetősen kicsi.

Mit tehet a szülő?

Ne hibáztassuk a kicsiket, hiszen gyerekek a paraziták „áldozatai”, nem tehetnek arról, hogy megfertőződtek. A kezelés már az orvos dolga, ennek elkezdéséhez nem feltétlenül szükséges a férgek vagy petéik kimutatása, ha orvos felkészült, a gyermek tünetiből következtetni tud a paraziták jelenlétére. A gyerekek és paraziták egészségtelen kapcsolata féreghajtó tabletták segítségével megszüntethető, azonban az otthoni fertőtlenítés már a szülők dolga. Érdemes a gyerek összes játékát lemosni fertőtlenítő szerrel, az ágyneműjét lecserélni, cipőjét, kinti ruháját alapos mosásnak kitenni. A házi kedvencek féregtelenítése, beoltatása szintén elengedhetetlen, és azokat a helyeket is vessük alá alapos takarításnak, ahol megbújnak, vagy alszanak. Tisztítsuk ki otthon a szőnyegeket, mossunk le fertőtlenítővel minden felületet. Gyermekünk körmét mindig vágjuk rövidre, naponta cseréljük a fehérneműjét, és tanítsuk meg a kézmosás szabályaira, fontosságára.

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Clean Inside béltisztító Program

Clean Inside béltisztító Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.


Anti-parazita táplálék-kiegészítő

Anti-parazita táplálék-kiegészítő

A Parasic élősködő elleni táplálék-kiegészítő segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT