head

Mi a gyógygombák hatása az idegrendszerre?

Mi a gyógygombák hatása az idegrendszerre?
A gyógygombák fogyasztása nemcsak a fizikai elváltozások esetén ajánlott, az idegrendszerre is hatnak
Dr. Darnói Tibor Dr. Darnói Tibor
Holisztikus orvos
Téma: Gyógynövények

Szünet nélkül feszült és szorong? Egy kimerítő nap után sem tud elaludni? Mielőtt gyógyszerekhez fordulna, válasszon inkább a természetes gyógymódok közül, és a tegyen egy próbát a gyógygombákkal. Mutatjuk, mi a gyógygombák hatása az idegrendszerre.

A gyógygombák az altatókkal és nyugtatókkal szemben nem okoznak függőséget, ezenkívül hosszú távú alkalmazásuk során sem kell mellékhatásoktól tartanunk. Mutatjuk, mi gyógygombák hatása az idegrendszerre

Többféle problémára is gyógyírt jelenthetnek

A gyógygombák számtalan betegség kezelésében és megelőzésében nyújthatnak nekünk segítséget, ám a fogyasztásuk nemcsak a fizikai elváltozások esetén ajánlott. Hatóanyagaik támogatják az idegrendszert, így szorongás, idegesség, lehangoltság és alvászavarok leküzdésében is számíthatunk rájuk. A kínai hernyógomba e tekintetben kiemelkedik a többi közül, de a mandulagomba és a pecsétviaszgomba jótékony hatását is érdemes kihasználni.

Álmatlanság és rosszkedv

Ha valaki régóta lehangolt, esetleg az alvással is gondjai akadnak, annak a kínai hernyógomba jelenthet megoldást a problémájára. Ez a gyógygomba természetes „antidepresszánsként” is megállja a helyét, miután szabályozza a mellékvese hormonok mennyiségét, visszafogja a dopamint és a szerotonint lebontó enzimek képződését. Emellett egyes hatóanyagai neurotranszmitter (ingerületátvivő) gátlóként szerepet játszanak az alvás folyamatában és az ébredés késleltetésében, így nyújtva segítséget az alvászavarokkal küzdők számára.

Stressz, fáradtság, idegesség

Hernyógomba

A kínai hernyógomba abban is segít, hogy frissebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat, miután a benne rejlő koncentrált antioxidánsok és poliszacharidok hozzájárulnak az oxigén és a tápanyagok problémamentes szállításához, ami pozitívan befolyásolja az agy oxigénellátását. A gomba kivonatának fogyasztása csökkenti a stresszt, javítja a szellemi teljesítőképességet.

Amennyiben valaki 8-10 órát alszik, mégsem érzi kipihentnek magát reggelente, annak számára jó választás lehet a pecsétviaszgomba. Germánium tartalma javítja a szervezet oxigénellátását. Segítségével megszüntethető a levertség és a fáradékonyság, remek energetizáló, triterpénjei miatt pedig hatásos idegnyugtató.

Az „Isten gombájának” is nevezett mandulagomba B-vitaminjai révén támogatja és erősíti az idegrendszert. Sikerrel alkalmazható mentális fáradtság fennállásakor, csökkenti az emocionális stressz okozta tüneteket, javítja az agyműködést és a memóriát.

Ahhoz, hogy a gyógygombák jótékony hatásai maradéktalanul érvényesülhessenek, jelentős mennyiségű friss gombát kellene fogyasztanunk, miután erre nem nyílik  mód, ajánlott a jó minőségű gyógygomba kivonatok és táplálékkiegészítők fogyasztása.

A cikket lektorálta:
Dr. Darnói Tibor

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136196
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4610627

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!