head

Fekete bors: az ókor ébenfekete kincse

Fekete bors hatásai | Miért fogyasszuk?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

Az ókorban, és a középkorban a fekete bors olyannyira értékesnek számított, hogy pénzhelyettesítőként is szolgált. Mára már szinte minden konyha nélkülözhetetlen alapfűszere, arról azonban ritkán esik szó, mi mindenre jó ez a fekete gyöngyszem!
A fekete bors világkörüli hódító útja egyik fűszernövényhez sem hasonlítható. Főzés során nemcsak az ízeket teszi intenzívebbé, és karakteressé, hanem egészségünkre is jó hatással van.

Koleszterinszint szabályozó

A fekete bors remek antioxidáns, gazdag K-vitaminban, vasban és mangánban, de az egyik legértékesebb hatóanyaga a piperin. A piperin felelős a tüsszentésért, amikor beleszagolunk a borsba, ez az alkotóelem ingerli az orrunkat, azonban értékét a zsír ellen vívott harcban fejti ki. A Journal of Agricultural and Food Chemistry–ben megjelent tanulmány alapján a piperin segít a koleszterinszintet normalizálni.

Emésztési zavarok ellen

Mivel a fekete bors stimulálja az ízlelőbimbóinkat, így beindul gyomrunkban a savtermelés, ami elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez: ha gyomor nem termel elegendő savat az ételek feldolgozásához, emésztési zavarok léphetnek fel. A félig megemésztett, pangó étel a gyomorban kiváló táptalaj lehet a baktériumok számára, amelyek később a puffadás, a hasmenés és a székrekedés okozói is lehetnek.

Vízhajtó

A fekete bors jó szolgálatot tehet méregtelenítés idején is. Amellett, hogy mindig igyekezzünk megválogatni a főzéshez használt alapanyagainkat, a fűszerekre is fordítsunk kellő gondot: a sóval bánjunk csínján, de ha mégis megszaladt a kezünkben a sószóró, a fekete borssal megteremthetjük az egyensúlyt. A só vízvisszatartó hatását a feketebors remekül kiegyensúlyozza, ugyanis kiváló vízhajtó és izzasztó, így segít megszabadítani a szervezetünket a felgyülemlett méreganyagoktól. A fekete bors támogatja a máj munkáját, ezért a méregtelenítés során is hatékony segítőnk lehet.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!