head

Székrekedés gyermekeknél

Mi okoz székrekedést a gyermekeknél?
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Gyermek

A székrekedés gyermekeknél egy éves korig csak elvétve fordul elő, esetükben inkább nehezített székelésről van szó. Amikor azonban a csöppség folyékony táplálékról pépesre vált gyakori jelenség. De mit tehet ilyenkor az anyuka?

A székrekedés gyermekeknél gyakori probléma. Kiváltó oka lehet testi és lelki eredetű, mindkét esetben a szülő feladata a probléma orvoslása, ha kell szakértő bevonásával.

Leggyakoribb okok

A kicsik gyomra és bélrendszere fokozatosan alkalmazkodik a szilárd ételekhez, ezért emésztése ideig-óráig lelassulhat. Ez okozhat székrekedést, azonban a pelenka elhagyásakor a bilire szoktatás időszakában sem ritka jelenség. Utóbbi oka, hogy a kisgyermek visszatartja a székletét, ráadásul a székelési- és vizeletürítési ingert megérezni sem könnyű dolog. Sok apróság ilyenkor szorongani kezd, ám a szorongás környezetváltozás, családi problémák is előidézhetik. A székrekedés gyermekeknél lázas állapotokban is kialakulhat, mivel a magas testhő folyadékveszteséget okoz, a széklet szárazabbá válik. Ugyanez a jelenség játszódik le akkor, ha kicsi nem fogyaszt elég folyadékot, illetve nem mozog eleget, így a bélmozgása lelassul. Csecsemőkorban a székrekedés főként a tápszeres babáknál fordul elő.

Legjobb megoldások

A gyógyszeres hashajtót lehetőleg ne alkalmazzuk! Amennyiben gyermekünk már szilárd táplálékot eszik, igyekezzünk az étrendjét minél több friss, nyers, növényi rostban gazdag zöldséggel és gyümölccsel gazdaggá tenni, de a megfelelő mennyiségű folyadékról se feledkezzünk meg. Hanyagoljuk azonban a többek között fogrongáló cukros üdítőket és gyümölcsleveket. Az anyukáknak jó tudni, hogy akadnak a székletet megkeményítő táplálékok, ilyen a rizs vagy a főtt burgonya, továbbá a magas cukortartalmú ételek: kekszfélék, csokoládék, sütemények. Ezek mérséklésével a székrekedés gyerekeknél gyakran orvosolható. Nem mindenki tudja, de léteznek prebiotikummal dúsított tápszerek. A növényi rostok segítségével pótolható prebiotikumok nagyban elősegítik a széklet távozását. Könnyen lehet, hogy egy kistestvér érkezése, költözés, esetleg óvodába szoktatás a székrekedés okozója, ilyenkor a gyermek számára elengedhetetlen a szülői támogatás. Ha a szorongás nem oldódik, érdemes gyermekpszichológushoz fordulni.

WC használat

Segíthet leküzdeni a székrekedést gyermekeknél, ha a kicsit rászoktatjuk, hogy ugyanabban az időben ürítsen. Figyeljünk rá, hogy megfelelően és kényelmesen üljön a WC-n. Rakhatunk a lábai alá támasztéknak egy kisebb széket vagy sámlit, esetleg az ülőkére szűkítőt, hogy biztonságosan érezze magát. Soha ne sietessük, mert ezzel csak stresszeljük, ami csak ront a helyzeten.

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!