head

Prebiotikumok, távol tartják a betegségeket

Prebiotikumok: milyen betegségek ellen jók?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Probiotikumok

A prebiotikumokról méltatlanul keveset hallani, pedig ezek hiányában az egészséges bélflóra működéséhez elengedhetetlen probiotikumok sem képesek kellően elszaporodni. Ráadásul számos betegségnek tesszük ki magunkat.

A prebiotikumok olyan természetes, nem emészthető tápanyagok (elsősorban rostok), amelyek serkentik vastagbélben található, számunkra fontos baktériumtörzsek szaporodását. Érdekességük, hogy azokat a szervezetünk képtelen megemészteni, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön. A prebiotikumok ugyanis táplálékul szolgálnak a bélrendszerben élő jótékony, más néven probiotikus baktériumok számára, melyek hiányában könnyen felborulhat az immunrendszerrel szorosan összefüggő bélflóra egyensúlya. A prebiotikumok a probiotikumok vitamin előállító képességét is támogatják, segítségükkel nő a bélben termelődő B-7 és B-12 vitamin, továbbá a K-vitamin mennyisége.  

Megérezzük a hiányukat

A prebiotikumok hiányában károsodott bélflóra különféle betegségek kialakulásához vezethet. Megjelenhetnek emésztési zavarok, puffadás, hasfájás, székrekedés és a hasmenés, de előfordulhat vastagbélgyulladás, problémás bőr, állandó fáradékonyság, ingerültség, visszatérő fertőzéses betegségek, továbbá gyulladások. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy prebiotikumok hatására csökken az LDL, azaz a „rossz” koleszterin és a triglicerid szintje, tehát a prebiotikumok fontos szerepet kapnak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében/kezelésében. További előnyös tulajdonságuk, hogy csökkentik a kártékony baktériumok szaporodását, egyúttal fokozzák a bélperisztaltikát, ezáltal a méreganyagok és a lerakódott káros salakanyagok távozását.

Hogyan jutunk hozzájuk?

Szerencsére több olyan, kimondottan ízletes, akár egymással is variálható élelmiszer közül választhatunk, amelyek kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaznak prebiotikumokat. Ezek közül az articsóka, az Aloe vera, a zab, a tönkölybúza, a csicsóka, a cikória, az örménygyökér, a banán, a spárga, a hagyma és a bojtorján fogyasztása különösen javasolt. A legjobb, ha minél több inulint vagy laktózt iktatunk be az étrendünkbe, együnk olyan rostban gazdag ételekkel, mint a banán, articsóka, csicsóka, cikória.

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg


Green Symbol

Green Symbol

Természetes és teljes értékű táplálék, amely mesterséges adalékanyagoktól mentes. Összetételének köszönhetően értékes tápanyagait a szervezet szinte maradéktalanul képes felhasználni. Napi fogyasztása feltölt energiával és életerővel, valamint kellemes közérzetet biztosít.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT