head

Áramütés gyerekeknél: mi a teendő a mentő kiérkezéséig?

Áramütés gyerekeknél
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyermek

Az áramütés gyerekeknél sajnos nem ritka jelenség, hiszen a kicsik könnyen nyúlhatnak konnektorba. A szülők részéről ilyenkor hatalmas a riadalom, amin felül kell kerekedni, és nem vesztegetni az értékes másodperceket, amíg kiérkezik a mentő.

Eszméletvesztés, égési sérülések, légzésleállás, szívizom-károsodás, szívritmuszavar - az áramütés gyerekeknél súlyos következményekkel is járhat. Ez attól is függ, hogy a kisgyermek milyen hosszú ideig van kitéve az áram hatásának. Az áram károsítja a szívizmot, de az agyon áthaladva, agykárosodást is okozhat. A gyerekbaleseteknek elsősorban konnektorvédőkkel lehet elejét venni, de, mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Áram kikapcsolása

Először is, áramütés esetén, gondolkodás nélkül kapcsoljuk ki az áramot, és szabadítsuk ki a kicsit az áramkörből! Soha ne fogjuk meg a gyermeket puszta kézzel, mert így minket is áramütés érhet. Ha valamiért nem tudjuk kikapcsolni az áramot, bármilyen jól szigetelő anyagra állva (például gumiszőnyeg, fadoboz, könyv), esetleg gumipapucsban egy áramot nem vezető, száraz tárggyal, toljuk el a feszültségforrástól. Ragadjunk seprűnyelet, de egy hosszabb léc vagy egy száraz sál is megteszi.

Életjelek ellenőrzése

Az áramkörből való kiszabadítás után azonnal ellenőrizzük, hogy eszméleténél van-e a gyermek, és látunk-e a testén égési sérülést. Amennyiben eszméletét vesztette, bizonyosodjunk meg az alapvető életjelekről. Ha a kicsinek vannak életjelei, tegyük stabil oldalfekvésbe, és azonnal hívjunk mentőt! A mentők kiérkezéséig nyugtatgassuk, ha égett seb keletkezett, helyezzünk rá steril gézt. Tudni kell, hogy az égési sérülés azt jelzi, hogy nagy energia-behatás érte a kicsi szervezetét, ami miatt, szívműködési zavar is jelentkezhet.

Újraélesztés

Ha a kisgyermek nem lélegzik, nincs pulzusa, azon nyomban meg kell kezdeni az újraélesztést, amit folytatni kell a mentők kiérkezéséig vagy a légzés és szívverés spontán visszatéréséig. Az újraélesztés szívmasszázsból és mesterséges lélegeztetésből tevődik össze, melyeknek aránya természetesen függ a gyermek életkorától. Mivel a gyerekek csontozata gyengébb, ügyeljünk arra, hogy ne okozzunk szegycsont- vagy bordatörést.

Nagyon fontos, hogy akkor is vigyük orvoshoz a gyermeket, ha az ijedtségen kívül látszólag semmi baja, az áramütés káros következményei, órák elteltével is jelentkezhetnek!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!