head

Lázmérési módszerek | Hogy mérjük meg jól a gyerek lázát?

Lázmérési módszerek gyerekeknél
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyermek

Ha egy picit melegnek érzi a gyerek homlokát, a szülők nagy része azonnal a hőmérő után nyúl. De milyen lázmérési módszerek léteznek a gyerekeknél? Mennyire biztonságos a higanyos lázmérő?

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy a lázmérést a gyerekeknél a test melyik pontján kell megejteni. Homlokon, orrban, fülben, esetleg szájban vagy análisan? Egyáltalán, hogy döntsük el, hogy melyik a legjobb választás?

Mikor van szó lázról?

Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet meghaladja a 38 °C-ot, belső mérés esetén a 38,5 °C-ot. Többnyire nem önálló tünetként jelentkezik, hanem gyakran fejfájás, a hányás, a hasmenés és torokfájás kíséretében. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a test hőmérséklete a nap folyamán eltérő lehet, általában a késő délutáni, esti órákban megemelkedik. Amíg nem vagyunk tisztában a betegség eredetével, kerüljük a gyógyszeres lázcsillapítást, hiszen árthatunk is vele. A láz ugyanis a szervezet természetes reakciója a kártékony baktériumokkal és vírusokkal szemben, melyek a magasabb hő hatására elpusztulnak.

Lázmérési módszerek

A lázmérés többféle lázmérő segítségével, a testrész több pontján történhet, a megfelelő módszer kiválasztásakor tartsuk előtérben a gyermek életkorát. 1 éves kor alatt végbélben, 1-3 éves kor között végbélben és hónaljban, 3 év felett hónaljban szokták mérni a testhőmérsékletet. Emellett a lázmérés történhet a homlokon, orálisan, azaz szájban, továbbá a fülben. A lázmérés helye szerint eltérő, hogy mit tekintünk láznak: orális lázmérésnél 38,3 °C, fülben végzett lázmérés 37,8 °C, hónalj alatti lázmérés 38 °C, anális lázmérés 38,5 °C, homlokon A végbélben és a szájban eleve magasabb a testhőmérséklet.

- A homlokra helyezhető folyadékkristályos homlokmatricának a hőmérséklet hatására megváltozik a színe, azonban a mért eredmény csak megközelítő. Ennél jóval pontosabban az infravörös lázmérő, mely homlokon és a fülben is alkalmazható és csak pár másodpercet vesz igénybe.

- Az orális lázmérést a nyelv alá helyezett hőmérő segítségével végezzük, hátránya, hogy a gyermekek általában nem kedvelik. Ehhez soha ne használjunk hagyományos lázmérőt, hiszen ha a kicsik ráharapnak, könnyen összetörhet és sérülést okozhat, ráadásul a szájba kerülő higany erősen mérgező. Helyette inkább digitális lázmérőt alkalmazzunk. Manapság már léteznek lázmérő cumik, ami egy digitális számkijelzővel vannak ellátva, pár perces cumizás után mutatják a szájban mért hőmérsékletet. A mérés ideje 3 perc.

- A fülben végzett lázméréshez infravörös fülhőmérőt használjunk, ilyenkor a külső hallójáratban mérünk. Ez a módszer pár másodperc, azonban 3 hónapos kor alatt és középfülgyulladás során nem javasolt.

- A hónalj alatti lázmérésnél a lázmérőt mindig közvetlenül a hónalj száraz bőrére helyezzük, tartsuk szorosan a hőmérőzött karját a testéhez.  A hónalj alatti méréskor a kijelzett hőfok a felületi hő, azaz test pontos hőmérséklete. Hagyományos hőmérő esetén ez időigényes, 5-10 percig tart, digitális hőmérővel viszont csak 2-3 perc.

- Az anális lázmérés a csecsemők és kisgyerekek esetében gyakori. Mielőtt a lázmérőt behelyeznénk a végbélbe, jól fertőtlenítsük le –a mérés után úgyszintén−, a könnyebb bevezethetőség érdekében síkosítsuk be például vazelinnel. A régi hőmérőt inkább ne tegyük a végbélbe, hiszen egyrészt az üveg eltörhet, és a higany kifolyhat belőle! A lázmérés ideje 2-3 perc.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!