head

Szédülés- Miért forog velem a világ?

A szédülésnek sokféle oka lehet
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Érdekességek

A szédülés önmagában is rendkívül kellemetlen, főként ha hányingerrel, hányással és fejfájással társul. Vannak, akiket sajnos egy életen át elkísér.

Szédülés életünk során bármikor kínozhat minket, de időseknél, különösen nyolcvanéves kor felettiek körében, 30-40 százalékban tapasztalható. Kialakulhat a belső hallójáratban elhelyezkedő idegdúcok gyulladása miatt, de sokszor a perifériás egyensúlyszerv-károsodások miatt jelentkezik. Az agy központi károsodása úgyszintén oka lehet a centrális eredetű szédülésnek. Ebbe a kategóriába sorolható a migrén, az epilepszia, a sclerosis multiplex, az agytörzsi daganatok, továbbá a fej- és nyaktraumák, illetve a stroke. Az erős menstruációs vérzés, az alacsony vérnyomás, az allergia, a túlzott koffeinfogyasztás, a dohányzás, az alkohol, a droghasználat, de a stressz és a szorongás, sőt, a Candida-fertőzés is a kiváltó okok közé tartozik. Az alacsony vércukorszint, a cukorbetegség és a szervezet alacsony véroxigén ugyancsak szintén okolható érte, de lelki eredetű betegségek és ismeretlen kórfolyamatok is.

Fontos az alapos kivizsgálás

A szédülés okait elsősorban ideggyógyászati, pszichiáteri, fül-orr-gégészeti, belgyógyászati, illetve szemészeti és fizikális vizsgálattal lehet felderíteni legeredményesebben. A diagnózis felállítását segíti a koponya-CT, bizonyos esetekben az MRI, a nyaki ultrahang, az EKG, valamint a hallás- és otoneurológiai vizsgálat. Utóbbi során az egyensúlyszerv működését ellenőrzik a testtartás változásainak és a különböző mozgásoknak a függvényében, míg a változó hőmérséklettel való ingerelhetőséggel kapcsolatos reakciók a fülbe fecskendezett hideg vagy meleg vízzel, esetenként levegővel mérhetők. 

Hogyan szabadulhatunk meg tőle?

A szédüléssel járó betegségek kezelése nagyon szerteágazó. Gyógyszerekkel, gyulladások esetén antibiotikumokkal, pszichoterápiával, hányáscsillapítók szedésével, bizonyos esetekben pedig műtéti kezeléssel a beteg állapota javítható. A gyógytorna is sokat segíthet, ennek célja az egyszerű mozgásminták megtanulásától fokozatosan eljutni a komplex mozgásokig. Mivel az egyensúly elvesztése miatti esések könnyen csonttörésekhez vezethetnek, ajánlott a járóbot, ahogyan a falra szerelhető kapaszkodók is jó szolgálatot tehetnek. Fontos a szőnyegek rögzítése, és érdemes a fürdőben zuhanyra cserélni a kádat, valamint csúszásgátló szőnyeget lerakni.

Ne vegyük félvállról

Okvetlenül orvoshoz kell fordulni, ha a szédülés váratlanul lép fel, esetleg visszatérően előforduló heves rosszulléttel társul, járási nehézséggel, súlyos fejfájással, homályos látással, hallásvesztéssel vagy beszédzavarral együtt jelentkezik. Szintén orvosi segítségre van szükség, ha a szédülést a végtaggyengeség, zsibbadás, valamint mellkasi fájdalom kíséri, hiszen ilyenkor komoly betegségek húzódhatnak meg a hátterében.

Forrás:
http://www.webmd.com/brain/tc/dizziness-lightheadedness-and-vertigo-topic-overview#1

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!