head

Jó, vagy rossz a Helicobacter pylori?

Jó, vagy rossz a Helicobacter pylori?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Való igaz, hogy Helicobacter pylori felelős lehet a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásáért, azonban ez a baktérium számos betegségtől is megvédhet. Miként lehetséges ez?

A Helycobacter pylori rossz, veszélyes mérgeket állít elő, ezért jobb megszabadulni tőle - hallani számtalanszor. Mielőtt azonban drasztikusak kiirtanánk őket, ismerjük meg a jó oldalukat is.

Rákot okozhat

A Helicobacter pylori baktériumok a gyomornyálkahártya nyálkarétegében szaporodnak, itt ugyanis kevésbé vannak kitéve a gyomorsavnak. Ezek a parányi mikroorganizmusok, a gyomor természetes, sav elleni védőmechanizmusait károsítva, illetve toxinok termelésével járulnak hozzá a fekélyek, a gyomorhurut és gyomorrák, továbbá a gyomor-bélrendszeri nyirok tumorok kialakulásához, ezért a helicobacter-fertőzést antibiotikumokkal szűntetik meg. Nagyjából minden 5. ember, akinél megtalálható ez a kórokozó, kis sebesüléseket szerez a gyomorfalán. De tényleg ellenségként kell tekintenünk ezekre a baktériumokra? Csak veszélyes mérgeket állítanak elő, vagy valamilyen pozitív hatást is gyakorolnak ránk?

Megvédhet a ráktól

A Helicobacter baktériummal és hatásaival foglalkozó egyik legnagyobb kísérlet során a következőre jutottak: az egyik veszélyesnek számító baktériumtörzs nagyon is hasznosan működik együtt a testünkkel. A több mint 10 ezer tesztalany bevonásával zajló, tizenkét évnél is tovább tartó megfigyelés során megállították, hogy az ilyen az ilyen Helcobacter-típussal rendelkezőknél gyakrabban fordult elő gyomorrák, jelentősen ritkább azonban a tüdőrák vagy az agyvérzés. Ez a baktérium ugyanis pozitívan befolyásolja az immunrendszer működését, méghozzá úgy, hogy megtelepszik a gyomorban, ennek hatására pedig olyan T-sejteknek nevezett immunsejteket állít elő a szervezetünk, amelyek komoly szerepet töltenek be a daganatokkal, vírusokkal szembeni védelemben. Az ekcéma is harmadával ritkábban jelenik meg azoknál az embereknél, akikben jelen van a Helicobacter Pylori, ha azonban antibiotikumokkal elpusztítjuk őket, védtelenné válunk ezekkel a betegségekkel szemben.

Forrás:
Giulia Enders: Bélügyek – A belek csodálatos világa és a jó emésztés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!