head

Lefagyasztott petefészekszövetek védhetnek a menopauza ellen

menopauza-kep
Az, hogy a klimax hány évvel tolható ki a beavatkozás révén, attól függ, hány éves a páciens a szövetvételkor
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás, amely elsősorban a súlyos egészségi problémákkal küzdő nőknek jelenthet segítséget.

A menopauza nem betegség, hanem olyan állapot, ami a nők kétharmadának problémát okoz. A testi-lelki változások egyeseket nagyon megviselnek, és egy támogató partner hiányában valóban nem könnyű a klimax időszakának megélése.

Klimax tünetei

Bár nem törvényszerű, a legtöbb nő hízik a klimax időszakában, és a fogyás is nehezebben megy. A hőhullámokat szinte mindenki megtapasztalja ezen időszak alatt, ami gyakran párosul erős izzadással.

A klimax velejárója a hüvelyszárazság, amelynek kiváltó oka az ösztrogénszint lecsökkenése. Mivel a klimax idején kevesebb tesztoszteront állít elő a petefészek és a mellékvese, gyengül a libidó. A hormonális változások miatt ingerlékenység, alvászavarok, szorongás, fáradékonyság és erőtlenség jelentkezik. Ez az időszak hozzájárul a csontritkulás felgyorsulásához, ami az ízületek teherbíró képességét is érinti. Mivel csökken a természetes szívvédőként is emlegetett ösztrogén mennyiségének csökkenése, a változókorba lépő nők körében megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Kisebb memória zavarok is jelentkezhetnek, nem ritkán hajhullás, illetve a testszőrzet elvékonyodása és ritkulása. A menopauza tünetei lehetnek ezeken kívül a vizelési problémák, és hirtelen fellépő, heves szívdobogás is.
A klimax (változókor) a menstruációs vérzés elmaradását jelenti, de nem egy pillanathoz köthető esemény, hanem egy időszak. Három szakaszra osztható, ezek mindegyike alatt jelentkezhetnek a zavaró és kellemetlen tünetek.  A 40-es évek elején a premenopauzával kezdődik, ebben az időszakban még működik a petefészek, azonban a korábbinál jóval kevesebb petesejt érik meg.  Az 50-es környékén jelentkezik a menstruáció teljes elmaradását megelőző és a klasszikus tünetekkel jellemezhető perimenopauza, majd a változókor utolsó szakasza az 52 év felett beköszöntő posztmenopauza.

Úttörő beavatkozás

Egy új eljárásnak köszönhetően több millió nőnek javulhat az életminősége

Egy új eljárásnak köszönhetően több millió nőnek azáltal javulhat az életminősége, hogy később tapasztalják meg a menopauzával járó gyakoribb tüneteket. Az eljárást mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó brit szakemberek egy csoportja dolgozta ki. A tudósok szerint a beavatkozás rengeteg nő számára kínálhat könnyebbséget olyan betegségek kezelésében, mint a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás. Sokan így később tapasztalják meg a menopauzával járó gyakoribb tüneteket, mint a rossz hangulat, a szorongás, az alvási nehézségek, a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a csökkenő nemi vágy.
A 7 ezer és 11 ezer font közötti eljárást 40 év feletti nőknek kínálja a birminghami székhelyű ProFam cég, amelyet Simon Fishel, a mesterséges megtermékenyítés területének ismert kutatója állított fel más specialistákkal együtt.
Az eljárást, amelynek keretében kulcslyukműtéttel petefészekszöveteket távolítanak el a nők szervezetéből és fagyasztanak le, hogy aztán a menopauza kezdetével visszaültessék a szervezetbe, eddig kilenc páciensen próbálták ki. A szöveteket a csökkenő hormonszint növelése érdekében jellemzően bő vérellátású helyre ültetik vissza a testben, például a hónaljba.
Simon Fishel a The Guardian című lapnak azt nyilatkozta, hogy az eljárásnak rengeteg haszna lehet. „Ez az első projekt a világon, amely egészséges nők petefészekszöveteit őrzi meg krioprezervációval pusztán a változókor elhalasztására” - fogalmazott a vezető orvosok egyike, Yousri Afifi a The Times című lapnak.
Hasonló eljárást már alkalmaznak olyan lányok és nők termékenységének megőrzésére, akik rákkezelés előtt állnak. Nekik, ha a terápia után úgy döntenek, hogy gyereket szeretnének, a petevezetékbe ültetik vissza a lefagyasztott szöveteket.

A módszer azoknak a nőknek is kedvez, akik idősebb korukban döntenek gyerekszületés mellett
Az, hogy a klimax hány évvel tolható ki a beavatkozás révén, attól függ, hány éves a páciens a szövetvételkor. Egy 25 éves nőtől származó szövet akár 20 évvel is kitolhatja a változókor kezdetét a visszaültetés után, egy 40 éves nőtől származó viszont lehet, hogy csak öt évvel.
Richard Anderson, az Edinburghi Egyetem kutatója a beavatkozással kapcsolatban azt mondta, „nem újdonság, hogy a lefagyasztás és a későbbi visszaültetés helyreállíthatja a hormonszinteket, de az kevésbé világos, hogy ez biztonságos-e”. A mesterséges megtermékenyítést viszont nagyban segítheti Simon Fishel szerint: az eljárás révén elkerülhető a gyógyszerek alkalmazása a petefészkek stimulálására, és sokkal több petesejt lehet.
Az eljárás jelentős pénzt takaríthat meg a változókorhoz kapcsolódó szívbetegség és az osteoporosis kezelésének költségeinek tekintetében, és azoknak a nőknek is kedvez, akik idősebb korukban döntenek gyerekszületés mellett.

Források:

MTI

https://www.theguardian.com/science/2019/aug/04/medical-procedure-delay-menopause

https://hu.wiktionary.org/wiki/menopauza

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!