head

Meghosszabbította a túlélési időt az agydaganat elleni védőoltás

Agydaganat elleni védőoltást fedeztek fel
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

A felnőttek leggyakoribb, legagresszívebb agydaganat elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket nemzetközi klinikai tesztek során - adta hírül a BBC News.

A glioblasztómával diagnosztizált pácienseknél egy immunterápiás vakcina jelentősen megnövelte a túlélési időt a kutatás első eredményei szerint, amelyeket a Journal of Translational Medicine című szaklapban tettek közzé.

Mi a glioblasztoma?

A glioblasztóma az agyból kiinduló daganatok leggyakoribb fajtája, a felnőttek agytumorjai közül a legagresszívebb, gyakran hatástalan a kezelése. A legtöbb agydaganathoz hasonlóan a glioblasztóma oka is ismeretlen. Eltávolítása műtéti úton történik, ami után sugár- és kemoterápiát kap a beteg. A kezelés nem mindig eredményes, a páciensek átlagosan csupán 15-17 hónappal élik túl az operációt. Az agydaganat elleni védőoltás segítségével azonban jóval hosszabb ideig éltek a betegek.

Embereken tesztelték

A kutatók 331 pácienssel végezték a teszteket Németországban, az Egyesült Királyságban, Amerikában és Kanadában. A hagyományos kezelés mellett a résztvevők közül 232-nek adták be az immunterápiás vakcinát, a többiek placebót, vagyis hatóanyag nélküli injekciót kaptak. Az oltóanyaghoz a beteg szervezetéből vettek immunsejteket, közülük is úgynevezett dendritikus sejteket, majd vegyítették őket a páciens daganatmintájával. A vakcinát beinjekciózták a páciensek szervezetébe, ahol az immunrendszerük felismerte az újra támadó rákot.

Megnőtt a túlélési idő

A tizenegy éve folyó kutatás során a résztvevők átlagosan több mint 23 hónappal, százan 40,5 hónappal élték túl a műtétet. Egy páciens a műtét után több mint hét évet élt, ez volt a leghosszabb túlélési idő. Mivel a vizsgálat nem ért véget, egyelőre nem tudni, kik kaptak vakcinát és kik placebót, ám ha lezárják a teszteket, ezeknek ismeretében elemzik az adatokat.

Miért kezelhető rosszul a glioblasztóma?

A tudomány úgy véli, ennek egyik oka, hogy sokféle sejttípus található benne és a jelenleg alkalmazott gyógyszerek sajnos nem képesek hatásosan felvenni a harcot az összessel szemben.

Forrás:
MTI/BBC News

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!