head

Anorexiás férfiak: miért nem szeretik a testüket?

anorexia férfiaknál
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Anorexia a statisztikák szerint tízszer nagyobb arányban fordul elő nőknél, mint a férfiaknál, akiknek egy része korábban látványos súlyfelesleggel küzdött. Az érintettek jelentős hányada azonban - a nőkhöz hasonlóan - valamilyen divatideálnak szeretne megfelelni.

Eddig is létezett

Az anorexiás férfiakról csak az utóbbi években kezdtek szélesebb körben beszélni, pedig a jelenség nem új keletű. Természetesen régebben is léteztek olyan férfiak, akik testképzavarral küzdöttek, esetleg gyerekkorukban csúfolták őket a kövérségük miatt, ezért fiatal éveikben látványos súlycsökkentésbe fogtak, de manapság egyre nagyobb méreteket ölt az evészavarokkal küzdő férfiak száma. Vajon mi az oka ennek?

Diktál a divat

Míg korábban elsősorban a női modelleket támadták azért, hogy túlzottan vékony testalkatukkal negatív példát mutatnak a kamaszlányoknak, addig az utóbbi időben gyakran látni a kifutón olyan férfiakat is, akik már-már betegesen alultápláltnak tűnnek. A divatházak által diktált trend sajnos a fiatal fiúkat is magával rántja, akik meg vannak győződve róla, hogy nekik is így kell festeniük, ha sikeresek akarnak lenni az életben. Ezek a fiúk azonban a modellekkel ellentétben genetikailag nem vékonyak, ezért az áhított test elérésének érdekében drasztikus fogyókúrába kezdenek, amit sokszor túlzásba vitt testedzéssel kombinálnak. A másoknak való megfelelési kényszer hatására az önsanyargatás mindennapossá válik, mígnem kialakul az anorexia.

Idővel ellenség az étel

Az anorexiás férfiak idővel úgy érzik, hogy tulajdonképpen nincs is szükségük ételre. Amennyiben ez a vélemény hosszabb távon fennáll, a szervezet megpróbál alkalmazkodni, ennek eredményeképpen pedig pillanatok alatt kialakul a kóros étvágytalanság. Előfordul, hogy az anorexiás férfi egész napi élelme mindössze egy alma, folyadékból is alig vesz magához. Ha eszik is, sokszor megpróbál megszabadulni a gyomrába jutott tápláléktól, ezért hashajtókhoz és vízhajtókhoz folyamodik, esetleg önhánytatással könnyít magán. Ekkora már tekintélyes a fogyás, a betegség utolsó szakaszának kezdetére az anorexiások ideális testsúlyuk közel húsz százalékát elvesztik. Sok férfi visszahúzódóvá, magányossá válik, depressziós lesz, szorong és alvászavarokkal is küzd, ráadásul a mindennapi teendőihez sem lesz ereje.

Tragikus következmények

Az állandó vitaminhiány, az ásványi anyagok kiürülése megviseli a szívet, kialakulhat fáradtság, gyengeség, hajhullás, köröm- és bőr problémák. A végtagok a rossz vérellátás miatt hidegé válnak, a káliumhiány miatt szívritmuszavar alakul ki, míg a folyamatos hányástól begyulladhat, megrepedhet a nyelőcső. Felborul a hormonháztartás, bekövetkezhetnek szexuális funkciózavarok, a csontok veszítenek kalcium és ásványi anyag tartalmukból, ami csontritkuláshoz vezet. Hasonló folyamat játszódik le az izomzatban is, amelyet szervezet lassan lebont.

Forrás:
http://elitedaily.com/life/like-live-anorexia-nervosa-male/1160264/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!