head

Leukémia megelőzése gyermekkorban

Az immunrendszer megerősítése segíthet a leukémia megelőzésében
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Vezető brit tudós szerint a modern, csíramentes életmód leukémiát okozhat a gyermekeknél. Ha ez valóban így van, a gyermekkori leukémia megelőzése az immunrendszer megerősítésével lehetséges.

Az akut lymphoblastikus leukémia 2000 gyermek közül egyet érint. Mel Greaves, a Rákkutató Intézet munkatársa 30 évnyi kutatások bizonyítékait gyűjtötte össze annak alátámasztására, hogy az immunrendszer megerősítésével lehetséges a leukémia megelőzése.

Mi okoz gyerekeknél leukémiát?

A leukémia ezen típusa gyakoribb a fejlett, gazdag társadalmakban, ami azt sugallja, hogy modern életünk okozhatja a betegséget. Voltak olyan állítások, amelyek összekapcsolták az elektromos vezetékeket, az elektromágneses hullámokat és a vegyi anyagokat a rákkal, ám ezt kétségbe vonták a Nature Reviews Cancer című tanulmányban.

Greaves professzor - aki együttműködött a kutatókkal - azt állítja, hogy a betegségnek három szakasza van.

  • Az első egy látszólag megállíthatatlan genetikai mutáció, ami a méhben történik.
  • A második, hogy a gyermek élete első évében nincs kitéve azoknak a mikrobáknak, amik felkészítik az immunrendszert az őt ért fenyegetések helyes kezelésére.
  • Az immunrendszer gyenge működése leukémiát okoz.

Mindez nem egyetlen tanulmány eredménye, olyan kutatások összegzése, melyek a leukémia okait állapították meg.
Prof Greaves elmondta: - A kutatások azt sugallják, hogy az akut lymphoblastikus leukémiának egyértelműen biológiai okai vannak, és olyan fertőzésekre hajlamos gyermekeknél jelentkezik, akiknek az immunrendszere nem fejlett.

Állítását a következő bizonyítékokkal támasztotta alá:

  • A sertésinfluenza kitörése idején Milánóban hét gyermek lett leukémiás.
  • Azoknál a gyermekeknél, akik óvodába jártak, vagy a vannak idősebb testvéreik, akik valamilyen betegséggel megfertőzték őket, alacsonyabb leukémia előfordulása.
  • A szoptatás - amely a jó baktériumokat szaporodását elősegíti a bélben – megvédhet a leukémiától.
  • A leukémia alacsonyabb arányban fordul elő a vaginálisan született gyermekeknél, mint azoknál, akik steril körülmények között, császármetszéssel jöttek a világra.
  • Azok az állatok, akik mikroorganizmusoktól teljesen mentes táplálékot fogyasztanak, nagyobb számban betegedtek meg leukémiában.

 

Konklúzió

Ez a tanulmány egyáltalán nem arról szól, hogy a szülőket hibáztassuk. Inkább azt mutatja, hogy milyen nagy árat fizetünk az orvostudomány fejlődéért.
A jótékony baktériumokkal való érintkezés nem olyan egyszerű, nem elég hozzá a kosszal való találkozás.
Greaves professzor szerint a legfontosabb következtetés az, hogy a gyermekkori leukémia legtöbb esete valószínűleg megelőzhető. Szerinte egy, a gyermekeknek adható biztonságos baktériumokból álló koktél - például egy joghurtos ital - biztosítja az immunrendszer megerősítését. Ugyanakkor, ezzel a megállapítással kapcsolatban még további kutatásokat folytatnak.

Dr. Alasdair Rankin, a Bloodwise jótékonysági intézet kutatatási igazgatója: „Arra ösztönözzük a szülőket, hogy ne aggódjanak a tanulmány miatt. Az erős immunrendszer kialakítása az élet korai szakaszában csökkentheti a leukémia kockázatát, de nincs semmi, amit jelenleg tenni lehetne a gyermekkori leukémia végleges megelőzésére."

Ez a tanulmány egy hatalmas előrelépés az orvostudományban. Napjainkig a mikrobákat rosszként kezelték. Mégis felismerték, hogy fontos szerepük van egészségünk és jólétünk tekintetében, forradalmasíthatják a betegségek, például az allergia, Parkinson-kór, a depresszió, és most, a leukémia megértését.

Prof Charles Swanton, a Cancer Research fő klinikusa elmondta: „A gyermekkori leukémia ritka, és jelenleg nem ismert, hogy hogy orvosok vagy szülők bármit tehetnének, hogy megakadályozzák. Minden olyan szülőt szeretnénk arról biztosítani, akinek leukémiás gyermeke van vagy volt, hogy nincs semmi, amiről tudjuk, hogy megtehették volna a leukémia megelőzése érdekében.”

Forrás:
http://www.bbc.com/news/health-44199844

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!