head

Miért egészséges a kávé?

kávé
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

A kávénak hatalmas rajongótábora van, de a kedvelői vajon azzal is tisztában vannak, hogy gyógyhatásokkal rendelkezik? Napi egy-két csésze fekete nem csak a vastagbélrákkal szemben veszi fel a harcot, de májzsugor ellen is hatásos.

Vitaminok és ásványi anyagok

A kávé több mint száz áldásos hatóanyagot rejt magában, gazdag B1-, B3-, B5-, és B9-vitaminban, de jelentősebb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot, mangánt, továbbá szénhidrátokat, lipideket és aminosavakat. Magas koffeintartalmának köszönhetően nagyszerű serkentő hatással bír, emellett blokkolja a központi idegrendszer adenozin-specifikus receptorait, így elnyomja a fáradtságérzetet. A koffein az agyi erek szűkítésével fokozza a nem kábító fájdalomcsillapítók analgetikus hatását. További hatóanyagai a klorogénsav és a fahéjsav, amelyek erős antioxidáns hatásokkal rendelkeznek, megkötik a szabad gyököket.

Rák ellen is jó

A gyakori kávéfogyasztás igazoltan hozzájárul a diabétesz, valamint a degeneratív idegrendszeri elváltozások, például Parkinson-kór kialakulásával szemben, emellett csökkenti a májrák és a májzsugor rizikóját. Fokozza a gyomorban a sav- és pepszinszekréciót, ezért enyhe emésztésserkentő és vízhajtó tulajdonságokkal is magáénak tudhat. A kávéban található koffein fontos szerepet kap a vastagbélrák kiújulásának megakadályozásában, ám a hatása több tényezőtől függ. A kutatások szerint napi két, vagy több kávé elfogyasztása jelentősen csökkenti a vastagbélrák újbóli kialakulását. Nem mindegy azonban, hogy milyen koncentrációban jut a szervezetbe a koffein, fél deciliter kávé hozzávetőleg 50-80 mg koffeint tartalmaz, rákmegelőző tulajdonságát ennek megfelelően fejti ki. Természetesen a kávé fogyasztása önmagában még nem elegendő, kerülni kell a túlzott cukorbevitelt, a magas szénhidráttartalmú ételeket és italokat, amelyek negatívan hatnak a vastagbél működésére.

Bár a kávé fogyasztása bizonyítottan egészséges, nagyon fontos a mértéktartás, hiszen túlzott bevitele hasmenést, bélgörcsöket, esetleg idegességet és alvászavarokat okozhat.

Forrás:
http://www.chicagotribune.com/lifestyles/health/sc-hlth-0818-coffee-colon-cancer-20150818-story.html

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!