head

Vékony széklet - Mitől változik meg a széklet alakja?

Vékony székletet eredményez, ha elzáródás alakul ki a vastagbélben
Vékony székletet eredményez, ha elzáródás alakul ki a vastagbélben
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

Csak erőlködve, és nehezen képes üríteni? Sokszor vékony a széklete? Ne vegye félvállról, hiszen a vékony széklet akár vastagbéldaganatra is utalhat.

Ahogy az állaga, úgy a széklet alakja is több mindentől függ. Befolyásolja az elfogyasztott táplálék, és az, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk. Mindenkivel előfordul olykor, hogy a széklete eltér a normálistól, de mire utal a hosszú távon fennálló vékony széklet?

Vékony széklet okai

Ha azt vesszük észre, hogy rendszeresen csak hosszas WC-n való ücsörgés és erőlködés után vagyunk képesek bármit is produkálni, és a székletünk vékonyabb, mint normál esetben, akkor valószínűleg nincs minden rendben az emésztésünkkel, vagy az emésztőrendszerünkkel.
Könnyen lehet, hogy nem fogyasztunk elég rostot, ami fellazítaná a székletünket, és segítené a bélmozgást. Ennek eredményeképpen székrekedés alakul ki, aminek következménye a darabos vagy vékony széklet.  
Több olyan elváltozásról beszélhetünk, amely akadályozza a bélben a béltartalom tovább haladását, és lehetetlenné teszi a széklet normál vastagságú távozát. Vékony székletet eredményez, ha elzáródás alakul ki a vastagbélben, vagy a végbél területén bármilyen szűkület.  A belső aranyér, a prosztata megnagyobbodás, a vastagbélbélpolipok, a székletürítési reflex gyengülése mind-mind meggátolják a széklet normális távozását.
A kezeltelen bélszűkület szintén bélelzáródáshoz vezet, amit csak műtétileg lehet orvosolni. A Crohn-betegség szövődményeként, a bélben keletkező hegszövet nem ritkán bélelzáródást eredményez, és szűkülethez vezet a gyulladásos folyamatok miatt a belek összenövése, összetapadása. Vastagbélszűkülettel járhat a vastagbéldaganat és a végbélrák is.

Hogyan előzhető meg?

Ha székrekedéstől szenvedünk, tartsuk szem előtt, hogy a rostszegény, cukrokban, zsírokban gazdag étrend lassítja az emésztési folyamatokat. Ennek hatására megváltozik a széklet állaga, több víz szívódik fel belőle, ettől nehezebben ürül ki. Szerencsére, az emésztést és a bélmozgást támogató étrenddel visszaállítható a szabályos ürítés. Az élelmi rostok, különösen a vízben oldódó rostok fokozott bevitele (például psyllium maghéj) hozzájárulhatnak a székrekedés kezeléséhez, és az ürítés helyreállításához, emellett segítenek a probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek.
Hogy a bélmozgást felgyorsítsuk, mozogjunk eleget, fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot. A vastagbélrák elsősorban a középkorúakat fenyegeti, ezért számukra javasolt az időnkénti vastagbélrákszűrés, és azoknak is, akinek a családjában a vastagbélrák már előfordult.

Amennyiben a székrekedés és a vékony széklet hosszasan fennál, keressük fel az orvost, aki különféle diagnosztikai eszközökkel feltárja a kiváltó okokat.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!