head

Riadalomra adhat okot a sárga széklet? | Sárga székletet okoz a stressz

Mi okoz sárga székletet?
Mi okoz sárga székletet?
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

Az egészséges széklet barnás színű. Megeshet, hogy a különféle ételek, gyógyszerek (antibiotikumok), vagy betegségek hatására a színe megváltozik, és sárgás árnyalatot vesz fel. Mikor fordulhat elő sárga széklet, és mire figyelmeztet?

A széklet barna színét az epefesték lebontása okozza. Ha sárga széklet jelentkezik, a zsírok és a bilirubin lebontása nem történt meg. De mi idézi elő mindezt?

Idegeskedés és betegségek

Ha sokat stresszeljük magunkat, aminek hatására az elfogyasztott túl gyorsan halad végig az emésztőrendszeren, a bilirubinnak nincs ideje arra, hogy egy bizonyos, a székletnek barna színt adó anyaggá alakuljon. Persze nem lehet mindig az idegeskedésre fogni a sárga székletet, különféle betegségekre is figyelmeztethet a széklet sárga a színe.

A széklet sárga elszíneződését kiválthatja:

- Az emésztőrendszert megtámadó baktérium, vírus,

- paraziták (például a giardia),

- az epevezeték elzáródása,

- epekő,

- epehólyag gyulladás,

- epevezeték gyulladás,

- lisztérzékenység,

- hasnyálmirigy gyulladás,

- májtumor,

- hepatitisz,

- májcirrózis,

- májzsugor,

- malabszorpciós szindróma (táplálék felszívódási zavar).

Sárga székletünk lehet, ha sárga vagy narancsszínű festékeket tartalmazó ételeket ettünk (sárgarépa, sárgadinnye, sárgabarack), amikben karotének vannak. Sárga, mustárszínű széklet az anyatejjel táplált csecsemőknél is kialakulhat.

Mit tehetünk a sárga széklet ellen?

A sárga széklet eredhet a bélflóra problémáiból, ilyenkor a bélbaktériumok nem bontják le az epesavat. Szedjünk a bélflóra helyreállítását elősegítő probiotikumokat, fogyasszunk prebiotikus hatású rostokat, kerüljük a zsíros ételeket, az alkoholt, a kávét, mert gyorsítják a táplálék áthaladását a beleken. Végezzünk el egy béltisztító kúrát, hogy megszabaduljunk a belekben lerakódott salakanyagoktól, illetve a parazitáktól.

Ahogy azt már említettük, a sárgás széklet nem mindig valamilyen betegség jele. Ha szeretnénk meggyőződni arról, hogy rendben van az egészségünk, érdemes orvoshoz fordulni, aki laborvizsgálatot és hasi ultrahangot kér.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!