head

Kapor: a nők ízletes segítője

Kapor nemcsak nőknek – Mikor segíthet?
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Emésztés

A kapor előkelő helyet foglal el a népgyógyászatban, és nem volt ez máshogy az ókori görögöknél sem, ahol a szerencse és a jólét jelképe volt. Lássuk, mi mindenben segíthet a karakteres ízű kapor!

Az ókori harcosok kaporolajjal bekenve indultak megvívni csatáikat, hogy sikerrel járjanak, a középkorban a rontás ellen védekeztek vele, de nem csak a legendák miatt érdemes közelebbről megismerni ezt a fűszert: a konyhapolcról leemelve, számos gyógyító hatást fedezhetünk fel a kaporban.

Menstruációs görcsökre

Nekünk, nőknek kifejezetten ajánlott, hogy jó barátságot kössünk a kaporral.  Ha a nehéz napokon nemcsak stressz és fejfájás, de görcsös fájdalmak kínoznak hasunk és derekunk tájékán, akkor kortyoljunk el 1-2 csésze kaporteát, pihenjünk le, és a fájdalmak jó eséllyel alább hagynak.

Immunerősítésre

Mivel a kapor bővelkedik A -, B-, C- és E- vitaminban, valamint ásványi anyagokban, így tökéletes immunerősítőként, és általános erősítőként is funkcionál. A kapor tartalmaz káliumot, cinket, és magnéziumot, ezáltal segít feltölteni ásványi anyag raktárainkat is.

Emésztési problémákra, vízhajtásra

Számos jótékony hatása mellett a kapor vízhajtó, emésztésserkentő tulajdonsággal is rendelkezik, ezért, ha fáj a gyomrunk, és úgy érezzük, emésztésünk lelassult, vagy egyszerűen csak fel szeretnénk pörgetni az anyagcserénket, fűszerezzük salátáinkat, és a sovány húsokat kaporral. Beilleszthetjük méregtelenítő kúránkba, de enyhítheti a puffadást is, ha teát készíthetünk belőle: 1 teáskanál szárított kaprot 1 csésze vízben 10 percig hagyjunk állni, majd kortyolgassuk el!

Szoptatós kismamáknak

A kapor jó szolgálatot tehet akkor is, ha nincs elég teje a kismamának. Ez a fűszer remek természetes tejserkentő, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a tej ízét megváltoztathatja. Az anyatejbe beépülő kapor a hasfájós babák doktora is lehet, de fogyasztása előtt egyeztessünk orvosunkkal!

Forrás: http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-463-DILL.aspx?activeIngredientId=463&activeIngredientName=DILL&source=2

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!