head

Gyermekkorunk íze, a málna

Gyermekkorunk íze, a málna
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Emésztés

A rózsafélék családjába tartozó málna természetes táplálékkiegészítőként funkcionáló, gyógyszernek is beillő csemege. Nézzük, miért érdemes málnát enni!

Nem csak az íze jó
Kellemes hozadéka a gyümölcsnek, hogy nem csak az íze finom, hanem számos jótékony hatással is bír. Segítségünkre van, magas vérnyomás esetén, csökkenti a vércukorszintet, de ha erős görcsökkel jár a menstruáció, ez a piros bogyós gyümölcs enyhíti a fájdalmat is.
Ha nyáron megfázunk, az egyik legélvezetesebb gyógyír a szobahőmérsékletű málnaszörp – természetesen az adalékanyag-mentes változata. A málna leve lázcsillapító és izzasztó, antibakteriális hatású.

Érdekességek a málnáról
Latin neve a Rubus Idaeus, amit a történet szerint Krétán, az Ida nevű hegyen kezdtek termeszteni, majd onnan terjesztették el a rómaiak. A málna már a középkorban ismert gyógynövénynek számított, a kolostorokban is termesztették.
Akár 2000 méteren is megél a mérsékelt és hideg éghajlati övben. Ha nem gondozzák, és nem metszik, hamar bokorrengeteggé növi ki magát. Ideális talajon szinte kiirthatatlan. Mivel gyökerei a felszínhez közel helyezkednek el, hamar kiszáradhat, így a nedves, félárnyékos talajt szereti.
A málna termését a szárhoz rögzítő része, melyről az érett gyümölcs könnyen leválik az érdekes, vacokkúp elnevezést kapta.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!