head

Fogágygyulladás: a fogak elvesztéséhez vezethet

Fogágygyulladás: milyen tünetei vannak, hogyan kezelhető?
Dr.Szabó-Páljános Dorottya Dr.Szabó-Páljános Dorottya
Fogorvos
Téma: Emésztés

Bőrgyógyászhoz megyünk, ha kiütések jelennek meg rajtunk, szemészetre, ha észrevesszük, hogy valami nem stimmel a látásunkkal, de vajon miért nem fordulunk fogorvoshoz, ha az ínyünk piros lesz, begyullad és vérezni kezd? Vannak, akik nem tulajdonítanak jelentőséget a problémának, vagy ódzkodnak attól, hogy felkeressenek egy szakembert. Pedig a kezeletlen fogágygyulladás a fogak elvesztéséhez vezethet, ráadásul a szájüregi gyulladások egy részéből szájüregi rák is kialakulhat.

Fogorvosként személyes ügyemnek tekintem a fogágybetegségről való tájékoztatást, mivel ez egy tipikusan olyan kórkép, ami tünetszegényen indul. A fogágybetegek többségének nincs lyukas foga (mivel a baktérium flórájukban zömmel a fogágyat pusztító baktériumok az uralkodóak, nem a fogszuvasodást okozók), ezért sokuk azt gondolja, hogy "nincs lyukas fogam", tehát egészséges vagyok. A vérző fogíny az első tünet, de sajnos egyesek nem veszik komolyan, nem látogatnak el a fogászati rendelésre. A baktériumok a fogágy mentén csontpusztítást visznek véghez, ami vissza nem fordítható, de megállítható! A csontnívó csökkenése vezet először a mozgó, majd kihulló fogakhoz.

Fokozatosan alakul ki

Rossz száj- és fogápolás, dohányzás, belgyógyászati és hormonális betegségek, gyenge immunrendszer, mind-mind olyan tényezők, amik fogágygyulladást, orvosi nyelven parodontitist okozhatnak. Ha nem kezelik megfelelően, a gyulladás csontpusztuláshoz vezet, amelynek eredményeképpen a fogak meglazulnak, majd kiesnek. A fogágygyulladás kezdetben szinte tünetmentes lehet, fogínyvérzés nélküli szájszaggal, rossz szájízzel jár, idővel azonban a vérzés is megjelenik. Amennyiben elhanyagolják, a fogínygyulladás következtében lecsupaszodnak a fognyakak, a fog és az íny közötti résben úgynevezett parodontalis tasakok képződnek. Ezekben ételmaradék, lepedék és fogkő bújhat meg, remek táptalajt szolgáltatva a gennyes tályogot okozó különféle baktériumoknak. A fogak között egy háromszög alakú ínypapilla húzódik le, ezek azonban a fogágygyulladás következtében eltűnnek, hatalmas rést hagyva maguk után. Egy ilyen száj látványa egyrészt kiábrándító, másrészt arról tanúskodik, hogy tulajdonosa félelemből vagy lustaságból kerüli a fogorvost.

Fiatalokat is érinthet

Noha a fogágygyulladás jellemzően a középkorúaknál fordul elő, bizonyos betegségek és tényezők bármely életkorban hajlamosítanak rá. A hiányos táplálkozás, egyes gyógyszerek, a cukorbetegség, a legyengült immunrendszer, a vérképzőrendszeri betegségek, a Down-szindróma, a Crohn-betegség egyaránt fokozzák a fogágygyulladás kockázatát, ami hormonális okokból, stressz, illetve örökletes tényezők miatt is megjelenhet. A fogágygyulladás családi halmozódást mutat, sajnos öröklött formái már nagyon fiatalon, akár a 20-as évek közepén jelentkezhetnek, és kezeletlenül nagyon korai fogvesztéshez vezethetnek. Döbbenetes azzal szembesülni, hogy egyeseknél azért alakul ki, mert egyáltalán nem mosnak fogat, vagy ha igen, akkor nincsenek tisztában a helyes fogmosás menetével. Sokan megfeledkeznek a nyelvtisztításról, pedig a nyelven a fogmosást követően is maradhatnak apró ételmaradékok, amik hozzájárulnak a baktériumok elszaporodásához. Nagyon lényeges a fogközök tisztántartása is, erre a fogselyem, a szájzuhany, vagy a fogköztisztító fogkefe alkalmas.

Hogyan kezelhető?

A fogágygyulladás kezelése meglehetősen komplex és hosszadalmas folyamat, ami a fogorvos részéről nagy türelmet és szakértelmet, a beteg részéről pedig folyamatos együttműködést kíván. Amennyiben csak a fogíny érintett, és a betegség még nem jár a szövetek végleges pusztulásával, úgy a folyamat visszafordítható. Enyhe fogínygyulladás esetén az esetleges fogkövek eltávolítását követően többféle speciális fogkrém és antibakteriális szájvíz használata javasolt. Ha a fogínygyulladás előrehaladott állapotban van, az mindenképp szakszerű ellátást igényel. Ilyenkor a szájsebész eltávolítja a tasakokban lévő gyulladásos szövetet, és antibiotikus kezelésre is szükség lehet. Parodontalis és csonttasakok esetén ugyancsak sebészi ellátásra van szükség, a tasaktisztítást követően szükség lehet a kilazult fogak csontpótló anyagokkal való rögzítésére. A fogágygyulladás minden esetben kordában tartható, de fontos a rendszeres professzionális tisztítás, illetve a fogkő eltávolítása.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!