head

Magas vérnyomás: egészséges életmóddal legyőzhető

A magas vérnyomás egészséges életmóddal legyőzhető
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

A magas vérnyomással összefüggő riasztó adat, hogy Európában az átlagnépesség 30-40 százaléka érintett. Sokan nem is sejtik, de egy higanymilliméter emelkedés egy százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, míg a stroke hátterében magas százalékban mutatható ki a magas vérnyomás. A jóslások szerint 10 éven belül világszerte 1,5 milliárd embert kell a betegséggel kezelni, ami majdnem duplája lesz a jelenlegi értékeknek.

Mi számít magasnak?

A 140/90 higanymilliméter feletti tartós vérnyomás már betegségnek nevezhető. A szisztolés, azaz felső érték azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki, míg a diasztolésnak nevezett alsó érték a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja. Magas szisztolés vérnyomást eredményez a szövetek rugalmasságának elvesztése, valamint a nagy erek elmeszesedése, létrejöttükben szerepet játszanak étkezési, valamint életmódbeli tényezők is. Az emelkedett diasztolés vérnyomás a hajszálerek szűkülete, vagy a vér sűrűségnek fokozódása következtében alakulhat ki. Megfigyelték, hogy amennyiben a családban gyakori a magas vérnyomás, vagy a szív- és érrendszeri betegségek, akkor valószínűsíthető a betegség kialakulása. Kockázatnövelő tényező a stressz, az elhízás, a jelentős sóbevitel, valamint a hormonális rendszer zavara.

Alattomosan támad

A betegséget nagyon találóan „néma gyilkosnak” is nevezik, hiszen nem mindig okoz panaszokat, előfordul, hogy csak a szívroham vagy a stroke kialakulását követően derül fény a vérnyomásprobléma. Éppen ezért nagy jelentőségű a szűrés, fejfájás, szédülés, ingerlékenység, mellkasi fájdalom, orrvérzés esetén maradéktalanul keressük fel az orvost. Akinél magas vérnyomást mérnek, annak javasolt a szemészeti kontroll és a szívvizsgálat rendszeres elvégzése, ilyenkor ultrahanggal azt ellenőrzik, hogy a nagyobb munkát végző szív fala milyen állapotban van. Fontos a vese állapota is, mivel a magas vérnyomás szövődményeként, annak erei károsodnak. A harmadik legfontosabb szövődmény az agyi erek károsodása, ami a stroke előszobája.  

Mit tehetünk ellene?

A magas vérnyomás kezelésének legegyszerűbb módja az egészséges életmódra való áttérés, a táplálkozás megreformálása, elhízás esetén pedig a testsúly csökkentése. Figyelemre méltó adat, hogy tíz leadott kiló körülbelül 1 higanymilliméter vérnyomáscsökkenéssel jár. Fontos a sóhasználat visszafogása, a nátriumban gazdag tartósított húskészítmények étrendből való kiiktatása, valamint a rendszeres, naponta végzett testmozgás. Kerülni kell az olajban sült ételeket, a főzőzsiradékokat és a salátaolajokat, a majonézt, illetve a margarint, a kávé és az alkohol fogyasztását is minimalizálni kell. A dohányzás elhagyása szintén javallott.

Alternatív megoldások

Az egészséges életmódba ajánlott beiktatni az akupunktúrát, a homeopátiát, illetve a Bach-virágterápiát is, segítségükkel egyes szervi elváltozások, így a magas vérnyomás is kezelhető. Hívjuk segítségül a természetet, magas vérnyomás esetén a fokhagyma, a napraforgószirom-, a fagyöngy- és a galagonya tea fogyasztása ajánlott. Mivel a stressz is emelheti a vérnyomást, kerülni kell a feszültséget okozó helyzeteket és érdemes elsajátítani valamilyen relaxációs technikát.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!