head

Sárgabarack: az édes életelixír

Sárgabarack: az édes életelixír
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

A rózsafélék családjába tartozó sárgabarack fája igen magasra, akár 4-7 méter magasra is megnőhet, és 90 évig is elélhet. Egy kifejlett, egészséges fa 1 év alatt körülbelül 100-120 kg gyümölcsöt terem.

A sárgabarack legnagyobb része, körülbelül 85%-a víz, zsírtartalma pedig rendkívül alacsony.
Rendkívül magas A - és C-vitamin-tartalma miatt 2-3 szem sárgabarackkal fedezhetjük a napi vitamin szükségletünket. A színét adó sárga béta-karotinban gazdag, mely még értékesebbé teszi ezt a gyümölcsöt, ugyanis a szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át: a megfelelő mennyiségű A-vitamin az egészséges nyálkahártyák és a jó látás miatt lényeges. Késlelteti továbbá az időskori látásromlást, gyorsítja az anyagcserét és serkenti a máj méregtelenítő folyamatait.
A sárgabarack kalciumban, foszforban és káliumban is gazdag – a napi kálium igényünket már pár szemmel is fedezhetjük. Fogyasztása során vigyázzunk a mennyiségre, ugyanis a gyümölcs enyhe hashajtó-hatással is rendelkezik.
Nemcsak belsőleg, de külsőleg is alkalmazhatjuk: a gyümölcs húsát, héját pakolásként használva bőrünk regenerációjában segédkezik.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!