head

Gyógyszer öregedés ellen – Erre valók a szenolitikumok

oregedes-ellen
A szenolitikumokat bemutató első tanulmányok megjelenése óta, folytatódott a gyógyszercsoport tesztelése
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Az öregedés természetes folyamatának lassítása korántsem csupán esztétikai kérdés: sokkal fontosabb, hogy ezzel a korral járó betegségek kockázata is jelentősen csökkenthető. Bár csodaszer még nincs, a szenolitikumok nevű gyógyszercsoport alkalmazása sikerrel léphet fel az öregedés ellen.

Öregedés elleni gyógyszer

Még 2015-ben jelentette be az amerikai Mayo Klinika és a Scripps Kutatóintézet, hogy több kutatóműhellyel közösen létrehoztak egy teljesen új gyógyszercsoportot, amivel sikerült jelentősen meghosszabbítani az állatok élettartamát, az erről szóló tanulmány a sciencedaily.com-on jelent meg.  A szenolitikumok ezt a hatást az öregedés lassításával érik el, ebből adódóan a krónikus betegségek kialakulását is akadályozzák, sőt, akár vissza is fordíthatják a már meglévő elváltozásokat, működési zavarokat. De, hogyan hatnak az öregedés ellen? Ez lenne az öregedés ellenszere?

Szenolitikumok

Angolul az öreg, öregedő, és ezért már nem osztódó sejteket senescent-nek hívják, innen kapta a gyógyszercsoport a senolytics, azaz magyarul a szenolitikumok elnevezés. Arról van szó, hogy ezek a sejtek az idő előrehaladtával egyre nagyobb mennyiségben halmozódnak fel a szervezetben, és olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek károsítják a környező sejteket. Ez az oka annak, hogy felgyorsítják az öregedés folyamatát, növelik a krónikus betegségek cukorbetegség  a szív- és érrendszeri megbetegedések, a legtöbb daganat, a demencia, az ízületi gyulladás kockázatát, valamint hozzájárulnak az időskori általános gyengeség kialakulásához. Ennek azonban az ellenkezője is igaz: ha az öreg sejteket sikerül eltávolítani, tovább leszünk fiatalok és egészségesek.


Az öregedés lassítása

Az öreg sejtek tulajdonsága, hogy a rákos sejtekhez hasonlóan, ellenállóbbak az egészséges sejteknél. Ezért a kutatók arra összpontosítottak, hogy megtalálják azokat az anyagokat, amelyekkel az öregedő sejteknél is beindítható a programozott sejthalál (apoptózis), olvasható a onlinelibrary.wiley.com-on,  Így jutottak el a dasatinib nevű rákgyógyszerhez, valamint a kvercetin, ami egy antioxidáns  flavonoid. Utóbbi többek között az almában, a tealevélben, a citrusfélék gyümölcseiben, a hagymában és általában a piros színű bogyós gyümölcsökben, illetve a sötétzöld levelű zöldségekben, például  a fodros kelben található meg nagyobb mennyiségben. Legfontosabb tulajdonságai, hogy semlegesíti a túltermelőd szabadgyököket, lassítja a sejtöregedést, erős gyulladásgátló, akadályozza az allergiás tüneteket kiváltó hisztamin termelődését. Az egereken végzett kísérletek során kiderült, hogy a rákgyógyszer és a kvercetin együttes használata hozza a legjobb eredményt: az egészséges sejteket nem bántva, a zsírszövetekben, a csontvelőben és az érfalakban lévő, elöregedő sejtekben indították be az apoptózist. Ezen kívül jelentősen javítottak a keringés, az érrendszer és a szív állapotán, lassították a csontritkulást, növelték az állatok fizikai teljesítőképességét, egyúttal az öregedést is mérsékelték. 

A legújabb eredmények

A szenolitikumokat bemutató első tanulmányok megjelenése óta eltelt két évben, folytatódott a gyógyszercsoport tesztelése. Erről jelent meg a Nature Communication szaklapban egy közlemény, amelyben a HSP90 inhibitoroknak elnevezett, legújabb szenolitikumokról számolnak be. A kutatók a rendkívül eredményes állatkísérletek után abban bíznak, hogy hamarosan megindulhatnak a klinikai vizsgálatok. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a gyógyszerek az emberek esetében is képesek csökkenteni az öregedő sejtek számát, valamint megújítják az egészséges sejteket és szöveteket – a szakemberek erre számítanak –, azzal búcsút mondhatnánk az öregedéssel kapcsolatba hozható krónikus betegségeknek, hosszabb és egészségesebb életet élhetnénk.

Források:

http://edition.cnn.com/2017/09/04/health/anti-aging-senolytic-drugs-clinical-trials-study/index.html

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150309144823.htm

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acel.12344/abstract

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!