head

Kerti balesetek: ezért ne nyírjon soha füvet mezítláb

kerti balesetek
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

Bár a kert elsősorban a kikapcsolódás és a pihenés szigete, ha nem figyelünk oda eléggé, megannyi veszélyforrást rejteget. A legtöbb kerti balesetet a kisebb-nagyobb vágások jelentik, amiket metszőollók, sövényvágók, és csorba cserepek ejtenek, ám a lista ezzel még korántsem teljes.

A kerti balesetekről főként nyáron hallani, nem véletlenül, hiszen a jó idő, a szabad levegő sokszor merészebbé teszi az embereket, akik olyan nyaktörő mutatványokra is vállalkoznak, amelyek meghaladják képességeiket. Előfordul, hogy valaki az erejét túlbecsülve felmászik az öt-hat méter magas fára, majd onnan leesve súlyosan megsérült. Természetesen az erős csontozatú fiatalok is szenvedhetnek koponya-, illetve gerinctörést, és nem ritka, hogy a zuhanás következében kialakuló agyi vérömleny halált okoz. Ráadásul a csigolya károsodása miatt egy életre tolókocsiba kényszerülhet a vigyázatlan kertész, és még a szerencsésebb kimenetelű borda, vagy végtag bántalom is több hetes kényszerpihenőt jelenthet.

Házilag barkácsolt eszközök

A leggyakoribb kerti balesetek egyikét a szakszerűtlenül összeszerelt, vagy nem rendeltetésszerűen használt elektromos kisgépek okozzák. A megfelelő érintésvédelemmel nem rendelkező, házilag barkácsolt eszközök minden évben követelnek halálos áldozatot, hiszen az áramütést szenvedett sérültnél könnyen szív-és légzésbénulás következhet be. A legveszélyesebb kerti masinák egyike a fűnyíró, melyet az óvatlan kertész könnyen saját lábára tolhat. A sérülés mértéke az apróbb sebektől a maradandó roncsolódásig terjedhet, ilyenkor elsődleges a vérzéscsillapítás és a sebellátás. Éppen ezért, ha az effajta kerti baleseteket szeretnénk elkerülni, soha ne nyírjunk mezítláb füvet, megfelelő lábbeli viselésével ugyanis megelőzhetjük a lábujjaink elvesztésével járó kerti balesetet.

Óvatosan a vegyszerekkel

A permetezésnek a nagy meleg miatt sokan nyári ruhában, ne adj isten fürdőruhában állnak neki, pedig a teljesen zárt ruházat, gumicsizma, gumikesztyű, hosszú szárú nadrág, és hosszú ujjú ing viselése csakhogynem kötelező, sőt, nem árt sapkát és műanyag védőszemüveget viselni, különösen akkor, ha erős méreggel dolgozunk. Ha nem így teszünk, a gyomirtók, permetszerek, rovar- és gombaölő szerek súlyos bőrirritációt, mérgezést, vakságot okozhatnak.

Veszélyes medencék

A kerti balesetek kapcsán a kertben található felfújható vagy kiépített úszómedencék veszélyeiről sem szabad megfeledkeznünk. Noha a gyerekmedencék sokszor sekély vizűek, a kicsik számára mégis mélyvíznek számítanak. Ne hagyjuk őrizetlenül a még járni is alig tudó csöppségeket, mert egy óvatlan pillanatban könnyen elmerülhetnek. Ha ez megtörténik, gyorsan bekövetkezik a fulladás.

„Megsülök a napon”

Bár a napszúrás és napégés nem sorolható kimondottan a kerti balesetek közé, a nyári időszakban számolni kell az erős napsütés, és a felmelegedés okozta ártalmakkal is. A hőguta könnyen ájuláshoz vezethet, de az izzadással járó folyadékveszteség is előidézheti. Ugyan a hőguta kockázata kerti munka során minimális, de az idősebb, vagy szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedő embereket kerti munka közben is sújthatja.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!