head

Édességmánia

Édességmánia
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

Ha valaki cukorfüggő, sajnos egyáltalán nem kell egyedül éreznie magát. Egy vizsgálatból kiderült, hogy egy átlagos amerikai 30 kg, egy brit pedig 9 kg cukrot fogyaszt évente. Franciaországban is az egyik legelterjedtebb örömforrás a sütemények fogyasztása (a lakosság 53 százaléka válaszolta ezt), és más európai országokban is rengetegen esznek édességet azért, hogy enyhítsék a feszültségeiket. Az édes íz iránti vonzódásunk génjeinkben van kódolva, már magzati korban is szívesebbek “kóstolgatjuk” a magzatvizet, ha annak magasabb a cukortartalma. 

Sok mindenért szeretjük a cukrot. Javítja a hangulatunkat, mert emeli a “boldogsághormon”, a szerotonin szintjét az agyban. Gyorsan juttat energiához és ráadásul számtalan vonzó formában áll rendelkezésre: csokoládék, sütemények, jégkrémek serege hívogat bennünket a boltok polcairól. Ha rossz a közérzetünk, fáradtak vagyunk, természetes és pozitív megoldásnak tűnhet megenni egy szelet csokoládét, ráadásául olcsóbb is, mint terápiára járni. Ezzel szemben következzen néhány nem túl jó hír. Legtöbben túl sok cukrot fogyasztunk. Az a helyzet, hogy a cukor hamarosan az egyik  leggyakoribb ártalmas anyaggá lép elő, amely a szervezetünkbe kerül. Amint azt már egy hivatkozott kutatás (New York Egyetem, Buffalo, USA) megmutatta, manapság a cukor az első számú öregedést meggyorsító élelmiszer. Mások szerint az egyik legnagyobb egészségrontó tényező a XXI. században mivel:


1) Emeli a szabad gyökök szintjét. Már 300 g cukor elfogyasztása 140 százalékkal emeli meg szervezetünkben a szabad gyökök arányát.

2) Rossz hatással van az immunrendszerre. Szükség esetén egy átlagos fehérvérsejt 14 mikrobát tud elpusztítani egy óra alatt, míg akkor, ha 100 g cukor hatásának tesszük ki, ez az érték visszaesik napi 1,4-re, ráadásul két óra kell hozzá.

Kihagyni a cukrot az étrendünkből – ez a méregtelenítés egyik alapvető lépése! Persze nem azt jelenti, hogy minden édességről le kell mondanunk. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma legújabb kutatásokra hivatkozva megadja a biztonságos napi cukorfogyasztást: ez 40 g. Ha valaki képes erre az értékre vagy ez alá csökkenteni a cukorfogyasztást, egészségi állapotán hatalmas javulás következik be, vagyis több enegrgiája lesz, mint valaha, ritkábban betegszik meg, testsúlyát könnyebben tudja kordában tartani és a bőre kevésbé fog ráncosodni

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!