head

Helyes táplálkozással az ízületi bántalmak ellen

Ízületi bántalmak leküzdése
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód
Mint sok más betegség esetén, az orvosi kezelések mellett, a körültekintő táplálkozást is segítségül hívhatjuk az ízületi bántalmak kezelésekor. A gyulladásos folyamatok okozta ízületi fájdalom ellen, hatékonyan felléphetünk a helyes étkezéssel.

Első hallásra talán furcsának tűnik az ízületvédő étrend elnevezés. Pedig a gyulladáskeltő ételek kiiktatása jelentősen csökkentheti  ízületi bántalmak miatt kialakult fájdalmat.

Cukor

A finomított cukor közvetlenül is károsíthatja az ízületeket, ugyanis a túlzott cukorfogyasztás súlygyarapodáshoz vezethet, és a plusz kilók jelentős terhet rónak az ízületekre. Mivel étrendünket nehéz úgy összeállítani, hogy teljes mértékben elkerüljük a méreganyagokat, így időről, időre érdemes egy méregtelenítő programot beiktatnunk, ezáltal a lerakódott méreganyagoktól megtisztítani szervezetünket.

A sóra szervezetünknek szüksége van, azonban nem mindegy, hogy milyen sót használunk. A különböző feldolgozási folyamatokon átesett sók nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az ízületi fájdalmak erősödjenek. A finomított konyhasóból hiányozhatnak az ásványi anyagok, ráadásul a túlzott sófogyasztás a csontritkulás és a magas vérnyomás kockázatát is növelheti.

Finomított ételek

A finomított, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételek nemcsak az ízületeinknek ártanak, de egész bélrendszerünket megbetegíthetik. A feldolgozási folyamatok során az ételek elveszítik vitamin- és tápanyagtartalmuk jelentős részét, így amikor finomított étel kerül a gyomrunkba, biztosak lehetünk benne, hogy üres kalóriákkal terheljük a szervezetünket.

Tejtermékek

Köztudott, hogy tejtermékekben található kazein elősegítheti a gyulladások kialakulását, ezért autoimmun betegséggel küzdők egy része egyáltalán nem fogyasztja ezeket.  A kazein irritálhatja az ízületek körüli szöveteket.

Vörös húsok

Mivel a vörös húsokban számos olyan vegyület, található, amelyek gyulladást okoznak, így fogyasztásuk az ízületi bántalmakkal küzdők részére nem ajánlott. De akkor is hanyagoljuk őket, ha lúgosítani szeretnénk szervezetünket, mivel a vörös húsok erősen savas kémhatással rendelkeznek. Tehát, ha szeretné enyhíteni a fájdalmakat, lúgosítson, és vágjon bele egy lúgosító programba, hogy tehermentesítse szervezetét.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!