head

Helyes táplálkozással az ízületi bántalmak ellen

Ízületi bántalmak leküzdése
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta

Google+
Téma: Életmód

Mint sok más betegség esetén, az orvosi kezelések mellett, a körültekintő táplálkozást is segítségül hívhatjuk az ízületi bántalmak kezelésekor. A gyulladásos folyamatok okozta ízületi fájdalom ellen, hatékonyan felléphetünk a helyes étkezéssel.

Első hallásra talán furcsának tűnik az ízületvédő étrend elnevezés. Pedig a gyulladáskeltő ételek kiiktatása jelentősen csökkentheti  ízületi bántalmak miatt kialakult fájdalmat.

Cukor

A finomított cukor közvetlenül is károsíthatja az ízületeket, ugyanis a túlzott cukorfogyasztás súlygyarapodáshoz vezethet, és a plusz kilók jelentős terhet rónak az ízületekre. Mivel étrendünket nehéz úgy összeállítani, hogy teljes mértékben elkerüljük a méreganyagokat, így időről, időre érdemes egy méregtelenítő programot beiktatnunk, ezáltal a lerakódott méreganyagoktól megtisztítani szervezetünket.

A sóra szervezetünknek szüksége van, azonban nem mindegy, hogy milyen sót használunk. A különböző feldolgozási folyamatokon átesett sók nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az ízületi fájdalmak erősödjenek. A finomított konyhasóból hiányozhatnak az ásványi anyagok, ráadásul a túlzott sófogyasztás a csontritkulás és a magas vérnyomás kockázatát is növelheti.

Finomított ételek

A finomított, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételek nemcsak az ízületeinknek ártanak, de egész bélrendszerünket megbetegíthetik. A feldolgozási folyamatok során az ételek elveszítik vitamin- és tápanyagtartalmuk jelentős részét, így amikor finomított étel kerül a gyomrunkba, biztosak lehetünk benne, hogy üres kalóriákkal terheljük a szervezetünket.

Tejtermékek

Köztudott, hogy tejtermékekben található kazein elősegítheti a gyulladások kialakulását, ezért autoimmun betegséggel küzdők egy része egyáltalán nem fogyasztja ezeket.  A kazein irritálhatja az ízületek körüli szöveteket.

Vörös húsok

Mivel a vörös húsokban számos olyan vegyület, található, amelyek gyulladást okoznak, így fogyasztásuk az ízületi bántalmakkal küzdők részére nem ajánlott. De akkor is hanyagoljuk őket, ha lúgosítani szeretnénk szervezetünket, mivel a vörös húsok erősen savas kémhatással rendelkeznek. Tehát, ha szeretné enyhíteni a fájdalmakat, lúgosítson, és vágjon bele egy lúgosító programba, hogy tehermentesítse szervezetét.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT