head

Szívinfarktus: veszélyben a gyengébbik nem

szívinfarktus nőknél
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

A szívinfarktust helytelenül a férfiak betegségének tulajdonítják, holott a nőknél is előfordulhat. Ráadásul esetükben a tünetek sokkal alattomosabban jelentkeznek, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen intő jelekre érdemes odafigyelni.

Senki sem kivétel

A szívinfarktusért és a hirtelen szívhalálért mindenekelőtt a szívet ellátó verőerek legbelső rétege alá terjedő lerakódás tehető okolható, de jelentős kockázati tényező a nők körében is gyakran előforduló magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás, továbbá a genetikai hajlam és a mozgásszegény életmód. Számos tényező tovább növelheti a nőknél a szívinfarktus rizikóját: a munkahelyi és családi problémák miatt hosszú ideig fennálló stresszes állapot, egy elhúzódó válás, esetleg egy szerettük hirtelen elvesztése szintén hozzájárulhat a szívinfarktus kialakulásához. Az alkohol nagy mennyiségben történő fogyasztása károsan hat a szívműködésre, de a változó kor után – az ösztrogén hiányában – ugyancsak emelkedik a szívinfarktus kockázata.

„Olyan furán érzem magam”

Bár a szívinfarktus a vezető halálokok egyike, nem mindenki van tisztában azzal, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, a nőkre pedig ez különösen igaz. A szűnni nem akaró köhögés a szívinfarktus előjele is lehet, mivel az elégtelen szívműködés miatt a tüdőben folyadék gyülemlik fel. A hirtelen fellépő gyengeség, erőtlenség korai tünete lehet a közeledő szívrohamnak, ahogy a hányinger is, de a szívroham alatt is. Szívinfarktus előtt sok beteg puffadásra és emésztési problémákra panaszkodik, ennek oka a helytelen vérkeringés, hiszen ilyenkor a szervezet már képtelen ellátni az alapvető feladatait. A rossz szívműködés következményeként a vér oxigén ellátása megváltozik, ami izgatottsághoz és alváshiányhoz vezethet. A szívinfarktus tünete a roham előtti, sokszor egyensúlyvesztéssel járó, erős szédülés, ami eszméletvesztéshez vezethet. Ennek oka az elégtelen vérkeringés, ami agyi oxigénhiányt okoz. Tipikus szívinfarktus tünet a mellkas közepén jelentkező, egy-két percig tartó és rendszeresen visszatérő nyomó érzés.

A nők esetében gyakrabban jelentkezhetnek alhasi görcsök, állkapocs-, illetve hátfájdalom, hányinger, kapkodó légzés, homályos látás, a fejbőr erősödő izzadása. Sokszor a fájdalom a gyomrot is érinti, ezért előfordulhat, hogy valaki a szívinfarktus tünetei helyett a panaszokat a rossz emésztésnek tudja be.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!