head

Életveszélyes a grillezés? Kínai kutatók szerint igen

grillezes
Kellemes kikapcsolódásnak tűnhet, de megvannak a veszélyei a grillezésnek
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Sokak számára nincs nyár grillezés nélkül. Nekik rossz hír, hogy az ételkészítés ilyetén módja nem veszélytelen, illetve a nem jól elkészített hús is komoly betegségeket okozhat.

Tudta, hogy a grillezés során felszabaduló füstben rákkeltő anyagok vannak? Ezek belélegezve, illetve a bőrön át kerülnek be a szervezetbe, majd fejtik ki kártékony hatásukat.

Kínai kutatók szerint a grillezés során keletkező füst a bőr alá is beivódik. Lao Csia-jung, a Csinani Egyetem kutatója az Amerikai Kémiai Társaság Environmental Science & Technology című szakfolyóiratában publikálta a témáról szóló tanulmányát, ami szerint az eljárásnak komoly egészségkárosító hatása van.  
Azt már régóta tudjuk, hogy léteznek rákkeltő műanyagok és rákkeltő ételek, azt viszont valószínűleg senki nem sejtette, hogy a grillezés is számos veszélyt tartogat. Ennek oka, hogy a füstben lévő rákkeltő anyagok a bőrön át intenzívebben kerülnek be a szervezetbe, mintha belélegeznénk azokat (persze úgy is ártanak). Az úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) bőrön át történő felszívódásától még a ruházat sem véd meg teljesen. Ezek akkor keletkeznek, amikor zsír, szaft vagy olaj ég el a parázson. Ekkor a füsttel a magasba emelkednek, és a grillezett ételeken is lerakódnak. Az ilyen szénhidrogének nagy mennyiségű felvétele növeli a rákhoz vezető bélelváltozások és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Lao és munkatársai húsz olyan fiatal férfi vizeletmintáját vizsgálták, akik Kanton városában két és fél órán át grilleztek. Egyharmaduk grillezett ételt evett, a hússütő közelében állt és belélegezte a füstöt. Egy másik csoportjuk ugyanúgy a grill mellett állva lélegezte be a füstöt, de nem evett az ételből. Egyharmaduk nem evett semmit, és arcán maszkkal állt a közelben.
Az elemzések szerint a húst fogyasztók vizeletében volt a legmagasabb a PAH-szint, és a bőrön át több káros anyagot vett fel a férfiak szervezete, mint belélegzés útján. A vizsgálatban kimutatott 16 különböző PAH a ruhájukon is lerakódott. A kutatók ezért azt javasolják a grillezőknek, hogy sütés után öltözzenek át és mossák ki a ruháikat, mert a piszkos ruhák állandó szennyező forrássá válhatnak.

A megégett hús is veszélyes

Aki húst grillez, az más káros anyagokkal is kapcsolatba kerül, például a heterociklusos aromás aminókkal (HAA), amik szintén rákhoz vezető bélelváltozásokat idézhetnek elő. Ezek akkor keletkeznek, amikor túl forrón és túl sokáig sül a hús vagy más fehérjetartalmú élelmiszer. Ezért nem szabad semmilyen elszenesedett ételt megenni; minden megégett részt le kell vágni róluk. Az alumíniumtálak megakadályozhatják az égést, de a savak és sók hatására az alumínium az ételekre kerülhet. Ezért kerülni kell, hogy a savtartalmú vagy sós ételek, például a paradicsom, a sós lében úszó sajtok, vagy a citromlében pácolt halfilé közvetlen kapcsolatba kerüljön az alumíniummal. A Német Ráktársaság szerint semmit sem szabad grillezni, amit páclében érleltek, mert a sonkában, a szalonnában és a bécsi kolbászban hő hatására nitrózaminok keletkeznek bennük, amik gyomor- és nyelőcsőrákot okozhatnak.

Húsevés ártalmai

A nem eléggé átsütött húsban, de még a házi készítésű kolbászban és disznósajtban is számos baktérium és kártékony parazita rejtőzködhet. Egyébiránt számos tudományos bizonyíték enged arra következtetni, hogy az állati eredetű táplálékok fogyasztása hozzájárulhat egy sor civilizációs betegség kialakulásához, továbbá súlyosbíthatja a már meglévőket.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ben 800-nál is több tudományos vizsgálat eredményeire támaszkodva a vörös húsokat a „valószínűleg rákkeltő az emberekre nézve”, míg a feldolgozott húskészítményeket az „emberekre nézve rákkeltő” kategóriába sorolta.
Az International Journal of Epidemiology honlapján publikált tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy azok, akik napi 76 gramm vörös és feldolgozott húsfélét fogyasztottak, húsz százalékkal nőtt meg a bélrák esélye azokhoz képest, akik naponta 21 gramm ilyen húst ettek.

Források:

https://edition.cnn.com/2019/04/17/health/colorectal-cancer-risk-red-processed-meat-study-intl/index.html?utm_term=image&utm_medium=social&utm_content=2019-04-17T16%3A10%3A09&utm_source=twCNN

https://www.supergreens.hu/mi-az-a-szuperelelmiszer/

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/parazitak

https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-blog-cikk/maca-gyoker/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Grillez%C3%A9s

(MTI hírforrás)

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!