head

Rákkeltő műanyagok: a PET palackok sem kivételek

’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Érdekességek

Biszfenol-A és antimon, két olyan veszélyes vegyület, amik a PET palackokból kioldódva a szervezetünkbe juthatnak. A kioldódást fokozza, ha a palackba szénsavas, alkoholos, vagy meleg folyadékot öntünk, utóbbi hatására néhány óra alatt akár 30 nanogrammnyi is kerülhet abba az italba, amit aztán megiszunk. Iktassuk ki a rákkeltő műanyagokat az életünkből, és figyeljünk oda a csomagoláson feltüntetett anyagösszetételre!

Naponta találkozni velük, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy rákkeltő műanyagokról van szó. A PET (Polietilén tereftalát) palackokról beszélünk, amikbe ásványvizet, üdítőket töltenek, mi pedig akkor is megtartjuk ezeket, ha már kiürültek, mondván, később még jók lehetnek valamire. Természetesen nem mindegyik palack tartozik ebbe a kategóriába, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen anyagösszetételű műanyag flakonokról van szó.

Hormonkárosító BPA

Látszólag azt gondolnánk, hogy minél keményebb és szilárdabb egy palack, annál biztonságosabb. A valóságban azonban nem így van, hiszen éppen ezekben található meg Biszfenol-A (BPA), ami alól a sportitalokat tartalmazó palackok sem kivételek. Ezekből óránként 8-30 nanogramm BPA oldódik ki, ami fény-és hő hatására sokkal intenzívebbé válik. A kioldódás a savasabb gyümölcslevektől ugyancsak fokozódik, ugyanez igaz a borra, illetve a forró italokra is, amiket a palackba töltünk. A BPA befolyásolhatja a gyerekek hormonháztartását, fejlődési rendellenességet és daganatképződét okozhat, emellett elhízást, korai nemi érést, illetve cukorbetegséget. Sajnos a felnőttekre nézve is veszélyes ez a vegyület, ám az ő szervezetük könnyebben lebontja. Nőknél menstruációs zavarokat okozhat, de a rákkeltő hatása is bebizonyosodott, így kerültek a BPA-át tartalmazó PET palackok a rákkeltő műanyagok közé.

Toxikus antimon

Napjainkban a PET palackok 90 százaléka antimon felhasználásával készül, mivel ez a fém a legmegfelelőbb katalizátor a PET előállítása során. Ugyan egyes kutatások azt mutatják, hogy a PET palackok határérték alatti antimont tartalmaznak, ám ez az anyag máshonnan is szervezetünkbe kerülhet, például az autók fékbetéteiből. Mivel a nagyvárosokban a levegő az antimon tartalma nagyobb, ez összeadódhat a palackban lévővel, ami különféle egészségügyi problémákhoz vezethet. Huzamosabb időn át történő fogyasztása, illetve belélegzése tüdőpanaszokat, ízületi-, és izomfájdalmat, fejfájást, hasmenést, gyomorfekélyt okozhat. Emellett előfordulhat bőrviszketés, vérszegénység, veseelégtelenség, illetve fogyás.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A rákkeltő műanyagok kiszűrésének érdekében jó ha tudjuk, hogy műanyag gyártó minden esetben köteles ráírni a termékére, hogy az milyen anyagból készült. Ezt a flakon alján, illetve peremén lévő háromszög közepén kell jelölni, és egy szám formájában nyilvánul meg. 1, 2, 4, 5-ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagokkal kapcsolatban a kutatások döntő többsége azt mutatta ki, hogy ezekből nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe, ám az 1-es esetében a forró és savas italok növelik a veszélyes vegyületek kioldódását. A 3-as jelzésű polivinilklorid rendkívül egészségkárosító, bizonyítottan rákkeltő hatású, míg 7-es az ismeretlen összetételű műanyagokra vonatkozik, ezért inkább tartózkodjunk tőlük. Nyáron ne hagyjuk az ásványvizes palackokat a felhevült autóban, ne tegyünk forró és alkohol italokat a kiürült palackba. Érdemes kerülni a szénsavas ásványvizeket is, odahaza inkább készítsünk magunknak szódát. Jó megoldás a vízszűrők használata is, az ily módon megtisztított vizet üveg palackokban tároljuk.

Jó tudni!

A korábban gyártott cumisüvegekben még tartalmaztak BPA-t, ezeket az üvegeket a bennük lévő tej felmelegítésének céljából forró vízbe, vagy mikrohullámú sütőbe tették, kitéve így a kicsiket a mérgezés veszélyének. Manapság már nem készítenek ilyeneket, ám akik a rokonoktól, vagy barátoktól örökölnek meg cumisüveget, azok győződjenek meg a műanyag összetételéről!

Forrás:
Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök, táplálkozáskutató
E-mentes övezet (Class FM)
Link: http://miskolc.kerak.hu/Letoltes/mp3/e-mentes/20131219.mp3

Hirdetés

Hirdetés

Eredményes, végleges rosacea és hajhullás gyógyítás,
mikroszkópos arc- és fejbőrvizsgálat


Szeretettel várom azokat, akik régóta küszködnek haj-, szempilla-, vagy szemöldökhullással, fejbőrproblémákkal, zsíros és rosaceás arcbőrrel.
Gyógyuljon meg végleg szteroidok használata nélkül!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT