head

Hangulatjavító probiotikumok

Hangulatjavító lehet a probiotikum?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

Ki gondolná, hogy a bélfal sejtjei termelik a szerotonin több, mint 90 százalékát, ami a hangulat szabályozásáért felelős? A bélflóra állapota a kedélyállapotunkra is hatással van, amit probiotikus baktériumok fogyasztásával pozitívan befolyásolhatunk. Lépjen be velünk a hangulatjavító probiotikumok, más néven a pszichibiotikumok világába!

Számos tudományos kutatás igazolta, hogy szoros kapcsolat van az emésztőrendszer és az agy neurokémiai működése között. A bélflóra probiotikus baktériumainak pótlása hangulatjavító hatással bír, és megoldást nyújthat a különféle mentális betegségekre.

Pszichobiotikum

Korábban már tudtunk olyan depressziós egerekről, akik bizonyos baktériumok hatására élénkebbé váltak. Vagy patkányokról, akiknek megváltozott a viselkedése, miután más patkányok bélbaktériumait csepegtették beléjük. Létrejött a „pszichibiotikum” fogalma: pszichológiailag hatékony mikrobák, valószínűleg még az olyan mentális betegségek esetén is segítséget nyújthatnak, mint a depresszió. Amit akkoriban még nem tudtunk: vajon hatásosak-e a pszichobiotikumok az embernél is? Ezt a kérdés fejtegeti Bélügyek című könyvében Giulia Enders német orvostanhallgató.

Bíztató kísérlet

Egy angol kutatócsoport egyik első kísérletében Lactobacillus casei shirota baktériummal kezelt tesztalanyok harmadánál háromhetes fogyasztás után hangulatjavító hatással bírt, azonban a jobb kedélyállapotú tesztalanyoknál semmilyen változást nem tapasztaltak. Francia kutatók két baktériumból álló kombinációt adtak a tesztalanyaiknak. A Bifidobacterium longom és a Lactobacillus helvetius négy hét után jelentős változást hozott a résztvevők kedélyállapotában, enyhült a depresszióra való hajlamuk, emellett a harag és a vonzalom intenzitása is nőtt. Azt is megfigyelték, hogy a testi fájdalmak intenzitása csökkent.

Baktériumok depresszió ellen?

Két olyan kutatás is van, amelyben ellenőrzött körülmények között próbáltak ki a probiotikus baktériumokat depresszió ellen. A 2015-ös vizsgálatban egy Lactobacillus acidophilumból és a Bifidobaktérium bifidusból álló koktélt adtak depressziós tesztalanyoknak, akiknek a gyógyszerek szedése mellett javult az állapota. A 2017-es vizsgálatban Lactobaccillus helvetius és Bifidobacterium longum koktél fogyasztása semmilyen hatással nem volt a kísérletben résztvevőkre, az azonban kiderült, hogy akiknek magas volt a vérében a D-vitamin szint, azoknál a mikrobák hangulatjavító hatással bírtak.

Vajon meg lehet előzni a depressziót a bélbaktériumok fogyasztásával? Vagy a probiotikus baktériumok csak kiegészítő kezelést jelentenek a gyógyszerek mellett? A kérdés megválaszolása egyelőre még várat magára. A kutatók arra is kíváncsiak, hogy különböző depressziófajták léteznek-e, és vannak-e olyanok, amiknek a gyógyítását a bélflóra állapota befolyásolhatja.

Forrás:
Giulia Enders: Bélügyek - A belek csodálatos világa és a jó emésztés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!