head

Alváshiány is lehet az éhség oka

Stressz is lehet az éhség oka
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

Állandóan éhes, és azon jár az esze, hogy mit csipegessen? Néhány rossz szokásunk, valamint életvitelünk is okozhat szűnni nem akaró éhségérzetet, és ez is lehet az állandó éhség oka.

Kiadósan étkezik, mégis úgy érzi, hogy állandóan korog a gyomra? Ebben az esetben biztos, hogy nem a kalóriahiány az állandó éhség oka. Az evés utáni éhségérzet sokszor lelki eredetű.

Elégtelen folyadékpótlás

A folyadékpótlás befolyásolja a teljesítőképességünket, az emésztésünket, de hatással van a méregtelenítő folyamatokra, és az éhségérzet kialakulására is. Sok esetben, amikor azt gondoljuk, éhesek vagyunk, valójában folyadékhiánnyal küzd a szervezetünk. Éppen ezért, ha nassolhatnékunk támad, annak ellenére, hogy nem rég ebédeltünk vagy uzsonnáztunk, igyunk meg 1-2 pohár vizet, és valószínűleg az éhségérzetünk is elmúlik.

Túl sok szénhidrát

Sokunk számára ismerős az érzés, amikor egy tábla csokinak úgy állunk neki, hogy csak pár kockát eszünk, de rövid idő múlva az egész tábla elfogyott. A magas cukor- és fehér liszt-tartalmú ételek pillanatok alatt az egekig emelik a vércukorszintünket, ami aztán gyorsan visszazuhan, és ismét kínozni kezd minket az éhség. Kerüljük el inkább a cukros dolgokat, a fehér lisztből készült péksüteményeket, és a hizlaló gyümölcsöket, helyette inkább rostban gazdag étrendet állítsunk össze. A zabpehely alacsony glikémiás indexű, így étkezés után a vércukorszint nem hirtelen ugrik meg, ráadásul hosszú időre eltelít. Készíthetünk belőle tápláló egyéjszakás zabkását, olyan szuperélelmiszerekkel ízesítve, mint az acai bogyó és a chia mag.

Állandó idegeskedés

A szűnni nem akaró idegeskedés hatására szervezetünk különféle ételekkel próbálja magát megnyugtatni, ezért ilyenkor elkezdünk ételek után sóvárogni. Az éhség oka tehát a stressz is lehet, aminek hatására sokan édességek és chips, azaz szénhidrátok után nyúlnak. Sokat tehetünk az állandó éhségérzet ellen, ha elsajátítunk valamilyen relaxációs technikát.

Pihenés hiánya

A kielégítő alvás, a folyadékpótláshoz hasonlóan fontos szervezetünk megfelelő működéséhez, de a hízás elkerülésében is szerepe lehet. Egy egészséges felnőtt szervezetnek naponta nagyjából 7-8 óra alvásra van szüksége, aki nem alszik ennyit, arra gyorsan felszaladhat pár fölösleges kiló. Ugyanis, ha állandó fáradtságtól szenvedünk, szervezetünk energia utánpótlásra vágyik, és ilyenkor a zsíros, nehezen emészthető és cukros ételek után vágyunk, hogy gyorsabban kielégítsük az energiaéhségünket. Törekedjünk a pihentető alvásra, mert az alváshiány is az éhség oka lehet.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!