head

Egészséges barnulás: nem elég a külső gondoskodás!

Mi szükséges az egészséges barnuláshoz?
Barnaságunk attól függ, hogy a minket érő napfény hatására mennyi pigmentet termel szervezetünk
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

Nem kell és nem is szabad hosszú órákat a perzselő napon tartózkodni, ahhoz, hogy bőrünk szép, barna színt kapjon. Egy kevés napozás és néhány jól megválasztott élelmiszer kombinációja biztosítja a hosszan tartó és egészséges színt számunkra. Lássuk, hogy mi szükséges az egészséges barnuláshoz!

A napfény rendkívül fontos minden élő organizmus számára, nélküle élet sem lehetne a Földön. Azonban fontos, hogy a káros sugarak ellen is védekezzünk: nemcsak külsőleg, de belsőleg is érdemes hangsúlyt fektetnünk bőrünk védelmére, ha pedig a hőn áhított nyári bőrszínre vágyunk, akkor az egészséges barnulásra.

Barnaság és védelem

Barnaságunk attól függ, hogy a minket érő napfény hatására mennyi pigmentet termel szervezetünk. A napozószerek használata mellett érdemes figyelnünk a vitaminok pótlására is: az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr védelme érdekében és egyben a barnaság kialakításában is fontos szerepe van. Az A-vitamin elővitaminja a béta-karotin, amely sárgás festékanyaga a bőr hámrétegeiben lerakódik és képes a káros szabadgyököket közömbösíteni. Így, ha megfelelő mennyiségű béta-karotint juttatunk szervezetünkbe, nemcsak barnábbak leszünk, de bőrünk is nagyobb védelmet kap. Ha tehát szeretnénk intenzívebb, egyenletesebb színt elérni és hosszabban megőrizni a barnaságunkat, akkor táplálkozásunkba ajánlott a melanin termelődést elősegítő tápanyagot beépítenünk.

Miket együnk az egészséges barnulás érdekében?

A sárgarépa, a sárgabarack, a paradicsom és a sütőtök is segítségünkre lehet a kívánt barnaság elérésében és megtartásában, amelyek eleve magas karotin tartalmuknak köszönhetik sárga színüket. Fogyasztásukkal bőrünk egészségesebb, feszesebb, hidratáltabb is lesz, hiszen magas az ásványi anyag és vitamin tartalmuk, emellett a méregtelenítés folyamatában is hasznos segítőink lehetnek. Részesítsük előnyben a sárga, piros és zöld levelű növényeket, gabonacsírákat, bogyós gyümölcsöket és növényi olajakat. Ha szeretnénk elkerülni a napégést, együnk gyakran sárgadinnyét, meggyet és cseresznyét, míg a zöldségek közül a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, a petrezselyem, a rozmaring és a paradicsom fogyasztásával tehetünk a legtöbbet bőrünk épségének és szépségének megőrzése érdekében.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!