head

Cékla, szervezetünk doktora

Cékla, szervezetünk doktora
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Életmód

Magas vérnyomásra, fejfájásra, immunerősítésre – a cékla nemcsak finom, de nagyon jót tesz az egészségünknek is.

Régen szinte minden zöldségnek, gyümölcsnek és fűszernek ismerték a gyógyhatását, és nemcsak az íze miatt, hanem betegségek  gyógyítására és szépítkezésre is használták az ételeket. Tehát a tudatos étkezés nem újkeletű, már az ókorban is nagy hagyománya volt. Ha szeretnénk tudatosan étkezni, és ezáltal is óvni egészségünket, a cékla nem maradhat le a tányérunkról!

Méregtelenítsen céklával!

Télen különösen fontos a méregtelenítés. Ha rendszeresen méregtelenítünk, kevésbé leszünk fáradékonyak, több energiánk lesz, jobb lehet az emésztésünk, szebb a bőrünk, és immunrendszerünk sem mondja fel a szolgálatot az influenza szezon közeledtével. A magas antioxidáns tartalmú rákellenes cékla kipucolja szervezetünkből a méreganyagokat és a nehézfémeket, valamint támogatja a máj és a vesék működését. Méregtelenítéshez legjobb választás a nyers cékla, amiből készíthet salátát, vagy finom smoothiet is.

Szüntesse meg a fejfájást!

Nem újkeletű, hogy a stressz és a magas vérnyomás  összefügghet, azonban helyes táplálkozással, kiegyensúlyozott étrenddel sokat tehetünk egészségünkért, és a fájdalmak csökkentéséért. A cékla nagy segítség lehet, ha fejfájásunkat a magas vérnyomás okozza, ugyanis ez a zöldség hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, de a magas vérnyomás következtében fellépő betegségek - mint amilyen a stroke, a szívinfarktus, szívrendellenességek - kialakulását is mérsékelheti.

 

Erősítse az immunrendszerét!

Igyon cékla levet és kerülje el az orvosi rendelőket! Már a rómaiak is használták gyógyításra a céklát lázcsillapító, immunerősítő tulajdonsága miatt. Mivel a cékla rendkívül gazdag A-, B-  és C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, ezért immunrendszerünkre is jótékonyan hat. A vasban gazdag cékla remek vérképző, így várandósság idején is tökéletes választás lehet ez a zöldség.

 

Forrás:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-beetroot

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!