head

Sárgarépa: a rákmegelőző, látásjavító csodaszer

Sárgarépa: a rákmegelőző, látásjavító csodaszer
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

A sárgarépa hatékony immunerősítő, a daganatos betegségek megelőzésében és a szabadgyökök elleni védelemben is segítségünkre van. Ráadásul a sárgarépa kiváló barnító!

Magas bétakarotin-tartalma miatt a sárgarépa rendkívül értékes gyógynövénynek számít. A daganatos betegségek kockázatát a vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja. A sárgarépa bőségesen tartalmazza ezt a fontos anyagot, ezért fogyasztása a fehérvérsejtek számának és aktivitásának növelésével hozzájárul a rák megelőzéshez. Jelentős antioxidáns hatása révén a káros szabadgyökök ellen is véd, ugyanis serkenti a csecsemőmirigy működését.

A béta-karotinból a szervezet A-vitamint állít elő, ami nélkülözhetetlen a jó látáshoz és az egészséges nyálkahártyához. A farkasvakság gyógyításához nagymértékben hozzájárul, ha étrendünkbe beiktatunk napi egy darab sárgarépát.

A koleszterinszintet csökkentő hatását számos kutatás igazolja, napi két sárgarépa elfogyasztása akár 11 százalékkal mérsékelheti a koleszterinszintet. De nemcsak a sárga gyökér értékes, hanem a levele is: ha magas vérnyomással küzd, akkor a növény levelét mossa meg, szárítsa, majd készítsen belőle teát, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik.

Jelentős rosttartalma miatt szervezetünk méregtelenítésében is fontos szerepet tölt be: javítja az emésztést, kitisztítja a bélrendszert és segíti a felgyülemlett víz kiürítését. Nyersen, vagy főzve egyaránt finom, ellentétben más zöldségekkel, tápanyagainak jelentős része a hő hatására sem veszik el. Sőt, a főzés során a sárgarépában található karotin jobban hozzáférhetővé válik a szervezetünk számára, így akár az 50 százalékát is képesek vagyunk hasznosítani.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!