head

Ártalmas bőrápolók – Nem mindegy, mit használunk!

Ártalmas bőrápolók – Nem mindegy, mit használunk!
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

Az interneten, újságokban, televíziós és rádiós műsorokban egyaránt slágertéma a bőrápolás. Minden napra jut legalább egy titkos recept, különleges kúra és praktika, mely valamilyen gyakran fogyasztott élelmiszernek tulajdonít bőrápoló hatást. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy ezek külsőleg használva valóban jót tesznek a bőrünknek.

Égető almaecet

Az almaecet régóta használatos különböző ételek, különösen saláták ízesítésére, manapság azonban arcpakolásként is egyre népszerűbb. Bár tagadhatatlanul hatékony tisztító és fertőtlenítő –ezért ajánlják a gyulladt, pattanásos bőrre –, a hagyományos 20 százalékos almaecet könnyen megégetheti az arcot. Ráadásul felborítja a bőr egészséges pH-értékét, így hosszabb távon akár komoly problémákat okozhat.

Irritál a citromlé

Számos kozmetikai termék tartalmaz C-vitamint, amely erős antioxidánsként gátolja a gyulladások kialakulását, lassítja a bőr öregedését, megköti a rák kialakulásával összefüggésbe hozható szabad gyököket. Mivel a citromlében bőségesen található C-vitamin, sokan ajánlják a bőr kezelésére, elsősorban a ráncok és foltok elhalványítására. Nem számolnak azonban a citrom erős savas kémhatásával, ami rongálja a bőrt, megváltoztatja a pH-értékét, irritációt válthat ki. És még valami: a hígítatlan citromlé gyengíti a bőr természetes UV-szűrő képességét, ezáltal védtelenebbé teszi a káros napsugarakkal szemben.

Mértékkel a sóval és a cukorral

Bőrradírozásra, az elhalt hámréteg eltávolítására sikerrel alkalmazható a , a kávé és a cukor, azonban sohasem az érzékeny területeken: durva szemcséik ugyanis könnyen megsérthetik, irritálhatják a vékony bőrfelületeket, köztük az arcot és a hajlatokat. Ez még akkor is így van, ha csak szinte láthatatlan apró sérüléseket okoznak: ezek bőven elegendőek ahhoz, hogy rajtuk keresztül a baktériumok és gombák bejussanak a bőr belső rétegeibe, vagy a kár a véráramba!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!