head

A xilit titkai: Mi köze a kukoricának a nyírfacukorhoz?

Xilit édesítésre: nyírfacukor kukoricából?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Egészséges táplálkozás

Édesebb, mint a répacukor, ugyanakkor jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, kevesebb kalóriát tartalmaz, elveszi az éhségérzetet, sőt, a fogszuvasodás megelőzésében is segíthet. Többek között ezért népszerű cukorpótló a xilit, vagy más néven nyírfacukor, aminek azonban lehetnek kellemetlen mellékhatásai is.

Bár a xilit természetes édesítőként él a köztudatban, valójában ez csak részben igaz, ahogyan az is, hogy köze van a nyírfához. Eredetileg valóban a nyírfa kérgéből vonták ki, napjainkra azonban sok esetben kukorica felhasználásával állítják elő. Méghozzá nem is egyszerűen, a xilit ugyanis bonyolult, kémiai eljárással készül, amihez nikkel alumíniumport és etanolt is felhasználnak. Valójában a cukoralkoholok közé tartozik, pontos elnevezése pedig nem xilit, hanem xilitol.

Cukorpótló kevesebb kalóriával

A xilit legnagyobb vonzereje, hogy a hagyományos fehér (répa)cukorhoz hasonlóan édes, vízben könnyen és gyorsan oldódik. Óriási előnye hogy körülbelül harminc százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. Mivel alacsony a glikémiás indexe, tehát kis mértékben, és nagyon lassan emeli meg a vércukorszintet, a diabéteszesek és a metabolikus szindrómában szenvedők is fogyaszthatják. A xilit kevésbé hizlal, ezért, ha diéta közben édes ízekre vágyunk, kisebb mennyiségben bátran napi étrendünk részévé tehetjük. Már csak azért is, mert teltségérzetet okoz, ezáltal segít megelőzni a túlevést.

Mi a baj a kukoricával?

Szögezzük le, hogy magával a kukoricával nincs semmi baj. Az viszont már gond lehet, hogy nagy mennyiségben termesztenek genetikailag módosított kukoricát, amiből – pontosabban a rostjaiból – előszeretettel készítenek xilitet. Éppen ezért, ha biztosra akarunk menni, inkább válasszunk olyan terméket, aminek kizárólag nyírfacukor az alapanyaga, illetve ellenőrizzük, hogy nincs benne genetikailag módosított összetevő, azaz GMO mentes.

Megelőzi a fogszuvasodást

Kevés hatékonyabb fogszuvasodás elleni szer létezik, mint amilyen a xilit. Hiába édes, a cukorral ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a szájban a fogakat rongáló Streptococcus mutans baktériumok mennyiségét. Az erről szóló kutatásokat a University of Washington szakemberei egy tanulmányban összegezték. További jótékony hatása, hogy fokozza az ásványi anyagok beépülését a fogakba, valamint szerepet kaphat a szájüreg sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, ami szintén hozzájárul a szuvasodás megelőzéséhez.

Lúgosít és megóv a Candidától

A xilit nemcsak a száj, hanem az egész szervezet lúgosítását elősegíti, így az elsavasodás elleni harcban is segítségünkre lehet. Candida-fertőzés esetén egyike a legjobb cukorpótlóknak, hiszen más cukrokkal ellentétben nem táplálja a gombát.

Hasmenést okozhat

Sokaknál előfordul, hogy az első időkben a xilit, illetve a xilittel édesített ételek, italok, rágógumik meghajtják. Ez teljesen természetes jelenség, az oka az, hogy a cukoralkoholok nehezebben bomlanak le, mint más szénhidrátok. Az emésztetlen cukoralkohol a vastagbélbe jutva irritációt okoz, ennek az eredménye a hasmenés. Általában a szervezet idővel hozzászokik a xilithez, hogy ez mennyi időbe telik, erősen személyfüggő. Abban az esetben, ha hetek után is hasmenéssel reagál a testünk a xilit fogyasztására, inkább mondjunk le róla, vagy csökkentsük a bevitt adagot. Ezen kívül viszont, semmilyen más ismert mellékhatása nincs, az egészségünkre egyáltalán nem jelent kockázatot. Az ajánlott napi maximum mennyiség 40-50 gramm.

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/783060
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/xylitol#section=Top
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4232036/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT