head

Prosztatarák ǀ Férfiak, figyelem!

prosztatrák
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

A prosztatarák miatti halálesetek számát jelentősen csökkenteni lehetne, ha 45-50 év feletti férfiak odafigyelnének az intő jelekre. A gyilkos kór megelőzése érdekében ismerni kell a betegség korai tüneteit és évente legalább egyszer felkeresni az urológust.

Alkohol, zsír, cigaretta

A prosztatarák előfordulását a tudósok szerint környezeti tényezők is befolyásolhatják, de fokozhatja az egészségtelen életmód, a stressz, a dohányzás, a zsírban gazdag ételek fogyasztása, sőt a kialakulásában a hormonális hatásoknak és az elhízásnak is szerepe van. Kanadai és ausztrál kutatók szignifikáns összefüggést találtak az alkohol és a prosztatarák megjelenése között, és úgy találták, hogy a vörös húsok, illetve a magas kalciumtartalmú tejtermékek túlzott fogyasztása is a kockázati tényezők közé sorolható. Az is kiderült, hogy a prosztatarákos férfiak tesztoszteron-szintje magasabb, mint a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban szenvedő társaiknak.

Olvassunk a jelekből

A prosztataráknak számos figyelmezető jele van, ezek közé tartozik a szexuális a funkciózavar, fájdalom a szeméremzónában, szokatlan érzés a herékben, akadozó vizeletürítés, sűrű vizelési inger, különösen éjszaka, zavaros, véres vizelet, szivárgó vizelet nevetés vagy köhögés közben. Olykor az is előfordul, hogy a prosztatarák semmilyen vizeletürítési rendellenességgel nem jár, csak akkor derül ki, amikor a prosztatarák már igen előrehaladott állapotban van, esetleg metasztázisok alakultak ki a testben.

Életmentő lehet a szűrés

Mivel a prosztatarák alattomos betegség, évente egyszer mindenképp érdemes urológushoz fordulni, aki néhány egyszerű vizsgálattal félreérthetetlen diagnózist állít fel. Ezzel ráadásul kiszűrhető a prosztatagyulladás és prosztata-megnagyobbodás is. A szűrés magába foglalja az alhasi ultrahangot, a rektális vizsgálatot, továbbá a PSA (prostate specific antigen) szint ellenőrzését. Amennyiben felmerül a betegség eshetősége, a páciensen biopsziát hajtanak végre, a citológia vizsgálat pedig minden kétséget kizáróan kimutatja a rosszindulatú elváltozást.

Panaszmentesség esetén se feledkezzünk meg a szűrés szerepéről: 45 éves kor felett már javasolt, az 50 éves kor után pedig erősen ajánlott évente egyszer elvégeztetni!

Forrás:

http://www.webmd.com/prostate-cancer/news/20161115/alcohol-may-fuel-prostate-cancer-risk

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3134667/Smoking-clearly-linked-prostate-cancer-men-quit-twice-risk-disease-recurring-surgery.html

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!