head

Miért fontos a vízfogyasztás ? Nem beteg, csak szomjas

Miért fontos a vízfogyasztás ? Nem beteg, csak szomjas
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Egészség

Miért fontos a vízfogyasztás? Nem biztos, hogy beteg. Szomjas!

A mindennapokban egy átlagember megközelítőleg 3-4 liter vizet veszít vizelettel, székeléssel, izzadással és lélegzéssel. A veszteséget mindenképp pótolni kell vízfogyasztással és étkezéssel. Mozgás, izzadás, láz, valamint hasmenés következtében vízveszteség éri a szervezetet. Az esetek többségében a szervezet a tartalékait használja fel, ezzel ellensúlyozza a veszteséget, amennyiben nem elegendő mennyiséggel pótoljuk, a szervezet nem csupán kiszárad, hanem betegség sokaságát idézi elő. Szomjúság következtében a sejtek már kiszáradtak, a száraz száj már a legutolsó figyelmeztető jel, hogy nagy a baj. A szomjúságérzet egészen addig nem fejlődik ki, ameddig a testnedvek károsodása jóval a normális működéshez szükséges szint alá nem esik vissza.

A vizelet színe mindent elárul. Mire figyelmeztet a szervezet?

Az optimálisan hidratált test színtelen és tiszta vizeletet produkál, ilyen esetben minden normálisan működik.

Az enyhén kiszáradt test sárgás vizelettel jelzi, hogy a szervezetnek vízfogyasztásra lenne szüksége

A súlyosan kiszáradt test sötét színű vagy narancssárgás vizelettel tudatja a probléma súlyosságát.

Az enyhén kiszáradt test tünetei:

állandó fáradtság érzete, csökkent koordinációs képesség, durván száraz bőr, kevés vizelet, száraz nyálkahártya, ingadozó vérnyomás, valamint gyenge ítélőképesség

A súlyosan kiszáradt test tünetei:

állandósult stressz, asztma, kínzó fejfájás, allergia, és magas vérnyomás

Milyen italok alkalmasak vízpótlásra? Mely termékek nem minősülnek folyadéknak?

Vízpótlásra fogyasszunk tiszta vizet, szűrt vizet, vagy ásványvizet. A vízfogyasztás elengedhetetlen az egészségesen működő szervezet számára. Az ásványvizek közül a szénsavmentes termékeket preferálják az orvosok, hiszen a szódavíz szárító hatással bír.

Teljes mértékben kerülendő a cukros víz, hiszen a magas cukortartalma és a mesterséges adalékanyagok miatt veszélyesek az egészségre nézve. A tea félék, valamint a kávé tartalmaz ugyan vizet, de vízhajtó tartalma sajnos kiöblíti a testből a vizet, ezért ezek nem minősülnek vízpótló folyadékoknak. A vízfogyasztás fontossága napjainkban még mindig nem kap elég figyelmet. A legtöbb ember még mindig nincs tisztában a folyadékbevitel mennyiségének fontosságáról, valamint arról, hogy milyen italok fogyasztásával lehet a napi elvárt limitet pótolni. A vízfogyasztás rendszeressége éppen ezért lényeges, hiszen a víz az egyetlen olyan folyadék, ami az egészségünket szolgálja.

Tippek!  Vízfogyasztás növelése

Minden reggel felkelés után igyunk egy pohár vizet. A szervezet reggel van tele leginkább méreganyagokkal, valamint ebben az időszakban van a leginkább kiszáradva. A reggeli vízfogyasztás indítja be a véráramot. Lefekvés előtt szintén igyunk egy pohár vizet. Étkezések előtt és után azért fontos a vízfogyasztás, mert az emésztési folyamatokat elősegíti.

A megfelelő vízfogyasztás elengedhetetlen a gyomor számára, ugyanis vízre van szüksége az étel szétválasztásához. A májnak ugyancsak szüksége van vízre, hogy az elraktározott zsírt energiává tudja alakítani. Kiszáradás következtében –vízfogyasztás hiánya – a vesék háttérbe szorítják a máj aktivitását, redukálódik a működése. Csökken a vérmennyiség, felgyülemlenek a mérgek, a lecsökkent vérmennyiség pedig nem képes a méreganyagokat eltávolítani.

Aszály program, amely sok embert érint

A szervezetnek van egy „aszály programja”, amelyeket másképpen úgy hívunk, mint allergia, magas vérnyomás, cukorbetegség, immunbetegség. A vízfogyasztás éppen olyan fontos, mint a táplálkozás, amikor több víz megy kifelé, mint befelé, a test ezt érzékeli és vész esetén - vízfogyasztás hiányában - bekapcsolja az „aszály programot”, majd valamely allergia formájában jelentkezik a kiszáradás. Az a csodálatos rendszer, amely a vízháztartás egyensúlyáért felel, képes háttérbe szorítani az immunrendszert, mely a védekezésért felelős. A következő lépcső az asztma.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!