head

Pajzsmirigy alulműködés és anyagcserezavarok

Pajzsmirigy alulműködés: anyagcserezavarokat okozhat
A pajzsmirigy alulműködés kimutatására időnként szükséges lehet az ultrahangvizsgálat illetve a radioaktív anyag segítségével végzett szcintigráfia
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Puffadás, székrekedés, elhízás, fáradékonyság – ezek a gyakori tünetek rendszerint valamilyen emésztési problémára vezethetők vissza, azonban előfordulhat, hogy a hátterükben a krónikus pajzsmirigy alulműködés áll. Ebben az esetben panaszainkat életmódváltással jó eséllyel enyhíthetjük, vagy akár meg is szüntethetjük.

A pajzsmirigy alulműködés alattomos állapot, legalábbis abból a szempontból, hogy nem jár egyértelmű tünetekkel, ezért kezelését általában csak késve kezdik meg.

Pajzsmirigy alulműködés kimutatása

A betegség egy egyszerű vérvizsgálattal egyértelműen kimutatható. Amennyiben a trijód-tironin és a tiroxin hormonok szintje jelentősen, azaz legalább negyven százalékkal lecsökkent, ez egyértelműen a pajzsmirigy alulműködésére utal. Ilyenkor a TSH (thyreoidea stimuláló, azaz a pajzsmirigyet serkentő hormon) értéke rendszerint megemelkedik, mert a szervezet ezzel próbálja növelni a trijód-tironin és a tiroxin hormonok termelődését, ami a rendszerin a jódhiány (a hormonok előállításához jódra van szükség), a pajzsmirigy megbetegedése, elsősorban gyulladása, vagy az eltávolítása miatt elégtelen.
Ritkábban előfordulhat, hogy mindhárom érték alacsony, ebben az esetben az agyalapi mirigy működése nem megfelelő. A pajzsmirigy alulműködés kimutatására időnként szükséges lehet az ultrahangvizsgálat illetve a radioaktív anyag segítségével végzett szcintigráfia.

Anyagcserezavarok jelentkeznek

Mivel a pajzsmirigy hormonjai fokozzák az anyagcserét, hiányuk éppen ellenkező hatást vált ki, ami a emésztési zavarok, székrekedés, puffadás (elsősorban puffad arc), és fáradékonyság formájában nyilvánul meg.

A pajzsmirigy alulműködés hízással jár, ami a székrekedés, a gyenge bélmozgások és különösen a rossz anyagcsere eredménye. A pajzsmirigy alulműködés tünetei arcon is láthatóak. Mivel a sejtközi folyadék felhalmozódik, az arc és a nyak puffadt lesz, utóbbi hatására válik a beteg hangja mélyebbé és rekedtessé. További tünetek lehetnek a depresszió, a memóriazavarok, a száraz bőr és haj.

Kezelés pajzsmirigy alulműködés ellen

Amennyiben a pajzsmirigy alulműködés a pajzsmirigy betegségének következménye, az orvos hormonpótlást ír elő. Jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés kezeléséhez elengedhetetlen a jód pótlás, amit a jódozott só, illetve a tengeri halak, algák, kagylók, a paradicsom, spenót és a jódozott víz fogyasztásával lehet a legegyszerűbben megoldani. Fontos tudnivaló, hogy a pajzsmirigy gyulladása esetén a jód fokozott bevitele nem javasolt.

A pajzsmirigy működését segítik a vas, a réz, a szelén, a cink, az Omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok, ahogyan a diétánk keretében a rostok bőséges beviteléről is gondoskodnunk kell. Ezzel nagymértékben hozzájárulhatunk a panaszok, így a székrekedés és a puffadás mérsékléséhez, valamint a

Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/9153.php?sr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5014602/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022776/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968713/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4267409/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25183510
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793640

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!