head

Magas vérnyomás ǀ Miért veszélyes?

magas vérnyomás veszélyei
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Egészség

A magas vérnyomás sajnos egyre gyakoribb. Jóslások szerint 10 éven belül világszerte 1,5 milliárd embert kell magas vérnyomással kezelni, ami majdnem duplája a jelenlegi értékeknek. Pedig nagyon fontos lenne a megelőzés, hiszen egy higanymilliméter vérnyomás emelkedés már egy százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Mi számít magasnak, mi okozhatja?

A 140/90 higanymilliméter feletti tartós vérnyomás már betegségnek nevezhető. A szisztolés, azaz felső érték azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki, míg a diasztolésnak nevezett alsó érték a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja. Magas szisztolés vérnyomást eredményez a szövetek rugalmasságának elvesztése, valamint a nagy erek elmeszesedése, létrejöttükben szerepet játszanak étkezési, valamint életmódbeli tényezők is. Az emelkedett diasztolés vérnyomás a hajszálerek szűkülete, vagy a vér sűrűségnek fokozódása következtében alakulhat ki. Megfigyelték, hogy amennyiben a családban gyakori a magas vérnyomás, vagy a szív és érrendszeri betegségek, akkor valószínűsíthető a betegség kialakulása. Kockázatnövelő tényező a stressz, az elhízás, ahogyan a jelentős sóbevitel vagy a hormonális rendszer zavara is.

Alattomosan támad

A betegséget nagyon találóan „néma gyilkosnak” is nevezik, hiszen nem mindig okoz panaszokat, és előfordul, hogy csak a szívroham kialakulását követően derül fény a vérnyomásproblémára. Sokszor valamilyen szemprobléma hívja fel a figyelmet a jelenlétére, hiszen a betegség érintheti a szemet is, emiatt jelentős érkárosodás alakulhat ki, ami látáskárosodáshoz vezet. A magas vérnyomás szövődményeként a vese erei is károsodhatnak, míg az agyi erek károsodása sokszor a stroke és az agyvérzés előszobája.  

A fenti betegségek megelőzésének érdekében nagy jelentőségű a szűrés, fejfájás, szédülés, ingerlékenység, mellkasi fájdalom, orrvérzés esetén maradéktalanul keressük fel az orvost. Kialakult magas vérnyomás esetén ajánlott a szívvizsgálat rendszeres elvégzése, ilyenkor ultrahanggal azt ellenőrzik, hogy a nagyobb munkát végző szív fala milyen állapotban van.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!