head

Fejmasszázs: végezze el saját magán (is)!

fejmasszázs gyógyhatásai
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A fejmasszázs nemcsak kiváló élmény, hanem csodálatos hatással van az egész testünkre. Ázsiában főként a hajas fejbőr egészsége és a szellemi frissesség érdekében végzik, emellett pihentet, ellazít, feltölt energiával, továbbá mérsékli a migrént. A fejmasszázst akár saját magunkon is elvégezhetjük, ehhez előbb érdemes tanulmányozni a különféle reflexpontok elhelyezkedését.

Jót tesz a léleknek

A fejmasszázs során a fejen található reflexpontokra hatnak, ám ezek nem csak a belső szerveinkkel, hanem a lelkünkkel is kapcsolatban vannak. Egyes pontok masszírozásával lelkiállapotbeli és érzelmi változásokat is elérhetünk, a fül környékén található pontok rendszeres masszírozása például megkönnyíti, hogy a régóta hordozott nehézségeinkkel való szembenézésre új utakat találjunk, letegyük a terheinket vagy elfogadjunk olyan dolgokat, amikkel nehezen békélünk meg.

Segíti a koncentrálást

A fejmasszázs során érdemes a szem környéki pontokra is fókuszálni, ezek nyomkodása frissítő hatású, segíti a koncentrálást, és jó hatással van a látásra. A szemgödör felső peremén, a szemöldök közepe táján található bemélyedés, és a vele szemben, az alsó peremen található gödör egy-egy ilyen pontot rejt. A halánték teljes területének dörzsölése, nyomkodása fejfájás és fáradtság ellen nagyszerű eredménnyel jár, ezért jó, ha ezeket a reflexpontokat is beiktatjuk a fejmasszázsba.

Testi bajokra is jó a fejmasszázs

Az orrszárnyak nyomkodásával a köhögés és nátha ellen harcolhatunk, a homlok masszírozása pedig a fáradtság, kikerültség, fejfájás leküzdésére jó. Az áll masszírozása hólyagproblémák, felfázás esetén ajánlott, míg a pajzsmirigy elváltozásokat a szemöldökcsont nyomkodásával enyhíthetjük. Gyomorproblémák jelentkezésekor érdemes megpróbálni a szemgödör alatti rész masszírozását, epehólyag gyulladás esetén a homlok és a hajas fejbőr találkozásánál, a halántékhoz legközelebb eső régió finom nyomkodása jelenthet gyógyírt. A fejmasszázs alatt érdemes érinteni a nagy fülkagylókat, ez segíthet fejfájás, fülzúgás, fülgyulladás esetén, míg a halántékcsont masszírozása szédülés, kimerültség, középfülgyulladás ellen hatékony.  

Serkenti hajnövekedést

Bizonyított tény, hogy a fejbőr masszírozása illóolajjal nagyszerű módja annak, hogy serkentsük a haj növekedését. A fejmasszázs javítja a vérkeringést a fejbőrön, a jó véráramlás pedig jó a haj növekedéséhez. A legkönnyebb, igazán semmi különlegességet nem igénylő “gyakorlat”, ha egyszerűen jól megdörzsöljük a hajas fejbőrünket, mind a tíz ujjunkkal, mint amikor hajat mosunk. Reggel, akár még az ágyban is elvégezhetjük, ilyenkor a frizuránkra sem kell még vigyázni.

Illóolaj tippek:

  • A borsmenta olaj segít javítani a fejbőr vérkeringését és egyfajta természetes tisztító,
  • A teafaolaj megnyugtatja a száraz, viszkető fejbőrt, és megszünteti a kisebb bőrgyulladásokat,
  • A kamilla olaj megnyugtatja gyulladt, viszkető fejbőrt,
  • A citromolaj segít a korpásodás ellen,
  • A mandula- és ricinusolaj serkenti a haj növekedését.


Forrás:
https://www.mindbodygreen.com/0-13804/why-you-should-start-giving-yourself-head-massages.html

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!