head

Kombucha: a hosszú élet titka?

Kombucha gyógyhatásai | Milyen bajok ellen segíthet?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Immunerősítésre, méregtelenítésre, bakteriális fertőzések ellen egyaránt ajánlják a szénsavas kombucha teaitalt. Számos betegség, köztük a rák kezelésére és megelőzésére alkalmazzák nem véletlen, hogy Kínában a halhatatlanok italának, igazi életelixírnek tekintik.

A kombucha teaital valójában élesztőgombák és baktériumok életközössége, egészségvédő hatásait annak köszönheti, hogy ez a különleges társulás nagy mennységben tartalmaz, és termel jótékony hatóanyagokat.

Méregtelenítés és fogyókúra

Ha szeretnénk egy kicsit feljavítani májunk méregtelenítő képességét igyunk kombucha teát. A benne található glükoronsav ugyanis megköti a nehézfémeket, ösztönzi a máj természetes tisztulását és ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Az emésztést is segíti, egyrészt felgyorsítja az anyagcserét, másrészt fokozza a zsírok lebontását. Ezáltal a kombucha fogyasztásával nemcsak az emésztési panaszok enyhülhetnek, hanem az alakunkkal is elégedettebbek lehetünk. Szintén a méregtelenítéshez járul hozzá, hogy a tea átmossa a veséket és stimulálja a működésüket. Ha fogyókúrázunk, a kombucha segítségével még jobb eredményt érhetünk el, méghozzá úgy, hogy a hasi zsír is gyorsabban tűnik el. További előnye, hogy támogatja a bélflóra egyensúlyának visszaállítását, ami az emésztésre is nagyszerű hatással van: a bélflóra probiotikus baktériumai ugyanis részt vesznek egyes emésztőenzimeket termelésében, támogatják a tápanyagok felszívódását.

Immunerősítő hatás

A kombucha kiváló immunerősítő, ráadásul többféleképpen aktivizálja a szervezet védekezőképességét. Nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint és B-vitaminokat, valamint a bélflóra támogatásával az immunválaszt is javítja, hiszen az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található, ez az oka annak, hogy a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését. Antioxidásai megkötik a rákot, gyulladásokat, szívbetegségeket okozó és a DNS-t károsító, felesleges szabad gyököket. A kombucha csökkenti a koleszterinszintet, így az érelmeszesedés kivédésében is jó szolgálatot tehet. Magas vérnyomás esetén ugyancsak érdemes napi rendszerességgel fogyasztani. Rákellenes hatását fokozza, hogy a benne található Dextrogyral képes gátolni a daganat növekedését.

Hatékony válasz a fertőzésekre

Megfázott, fáj a torka, esetleg asztma kínozza? A kombucha megoldást jelenthet a panaszaira. És, nem csupán azért, mert javítja az immunrendszer működését: a kombucha ugyanis antimikrobiális tulajdonságú, összetevői felveszik a harcot a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben, ez az oka annak, hogy fogyasztásával a légúti megbetegedések mellett a Candida albicans gombától is megszabadulhatunk. A kombucha tea lúgosító, fenntartja a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyát, mérsékli az ízületi gyulladásokat, javítja a kedélyállapotot, sőt, a libidót is fokozza. 

Külsőleg is hatásos

Gombaellenes tulajdonsága külsőleg használva is megmarad ezért érdemes bőrgombákra lemosóként alkalmazni. Ugyanígy járjunk el ekcéma esetén, illetve, ha leég a bőrünk a napon vagy megcsípett egy rovar. Vannak, akik szerint a kombucha bőrfiatalítóként és hajnövesztőként is megállja a helyét.

Mennyit igyunk belőle?

Naponta háromszor egy deciliter kombucha teát igyunk, méregtelenítés idején, további egy-két deciliterrel emelhetjük az adagot. Panaszok esetén térjünk vissza az eredeti mennyiséghez. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!