head

Idegvédő B12-vitamin – Mentális betegségeket okoz a hiánya

B12-vitamin: hogy védi az idegrendszert, mit okoz a hiánya?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Mivel a B12-vitamin (kobalamin) hiánya kezdetben nem jár különösebb tünetekkel, sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor komolyabb tüneteket produkál. A huzamosabb ideje tartó a fáradtság és a letargia, a folyamatos rosszkedv, valamint a feledékenység figyelmeztető jel lehet, hiszen a B12-vitamin védi az idegeket.

Ugyan a bélflórában található baktériumok előállítanak B12-vitamint, a szervezet ezt nem képes felhasználni. Kizárólag megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá, ha erre nem figyelünk, komolyan veszélyeztetjük az egészségünket. A vízben oldódó B12-vitamin jelentős szerepet vállal az idegrendszer és az immunrendszer egészséges működésében, cikkünkben most az előbbire gyakorolt hatását járjuk körbe.

Védi az idegeket

Nem ok nélkül érezzük magunkat fáradtnak és ingerültnek, hiszen a hiányzó B12-vitamin többek között vérszegénységet okoz, ami sápadtsággal, elesettséggel, izomgyengeséggel, romló koncentrációs képességgel és memóriazavarral jár. Miután B12-vitamin az idegsejtek között a megfelelő ingerületátadást biztosító mielin képződésére is ráhatással van, hiánya idegrendszeri problémákhoz vezet. Ez főként ingerlékenység, idegesség és alvászavar formájában nyilvánul meg, azonban depresszió is kialakulhat. Súlyosabb esetben memóriakiesés és demencia jelentkezik, de növeli és az időskori mentális hanyatlás, illetve az Alzheimer-kór veszélyét.

Felszívódási zavarok és betegségek

Előfordulhat, hogy odafigyelünk az étrendünkre, ennek ellenére mégis B12-vitamin hiány lép fel nálunk. Kevesen gondolnák, de baktériumok, paraziták és anyagcsere problémák is gátolhatják a felszívódását, míg időseknél a kevesebb gyomorsav miatt, az emésztőrendszer képtelen elegendő vitamint kivonni az élelmiszerekből. A felszívódási zavarokhoz hasonlóan B12-vitamin elraktározásáért felelős máj betegségei is előidézhetik a hiányállapotot, emellett gyulladásos bélbetegségek, autoimmun folyamatok, illetve súlyos alkoholizmus is. A vegánok körében ugyancsak gyakori a B12-vitamin-hiány, mivel egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, ám a szervezetünk szinte kizárólag állati élelmiszerekből képes aktív B12-vitaminhoz jutni. Számukra jó hír, egyes algák, mindenekelőtt a Chlorella alga viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza.

Gondolta volna?

A B12-vitamin fontos szerepet játszik az egyik aminosav, a homocisztein metioninná alakításában, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ennek oka, hogy a homocisztein lerakódhat az érfalakon, a plakkok pedig érszűkületet okoznak. Mivel a felépítése csaknem azonos a hemoglobinéval, az egyik legjobb gyógyír vérszegénység ellen.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!