head

Ideges, feszült? Ezeket az ételeket egye!

Ideges, feszült? Ezeket az ételeket egye!
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

Úgy érzi majd szétveti a düh, szinte remeg az idegességtől, annyira stresszel, hogy már a feje is belefájdult? Nem kell rögtön a nyugtatókhoz nyúlni, elég kimenni a konyhába és enni néhány falatot az idegességet megszüntető ételekből.

Megnyugtat a ginszenggyökér

A ginzenggyökér – a kínaiak különös formája miatt embergyökérnek nevezik – számos jótékony, egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik. Hatékony méregtelenítő, erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést, ráadásul a stresszes állapotot is megszünteti. Utóbbi hatását a mellékgyökereiben található erős természetes nyugtatónak számító ginzenozidoknak köszönheti.

Idegesség ellen spárga

Fiatalon tart, méregtelenít, eltávolítja a felesleges vizet a szervezetből, erősíti a csontozatot, a szívet és az érrendszert, rostjai ösztönzik az emésztést: a spárga tehát rendkívül sokoldalú növény, ami ráadásul a feszültség levezetésében is segítségünkre lehet. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis B-vitamint, ezért kiválóan alkalmazható idegesség ellen.

Jókedvre derít a sütőtök

Már az ókorban is ismerték a sütőtök nyugtató hatását, ami a növényben jelentős mennyiségben megtalálható triptofán eredménye. Az aminosav ugyanis ösztönzi az álmatlanság mellett az idegességet is megszüntető, és a jókedvet fokozó szerotonin termelődését.

Édes boldogság csokoládéval

A keserűcsokoládé – legalább 70 százaléka kakaó – kiváló antioxidáns, enyhíti a megfázásos tüneteket, megfogja a hasmenést. Ennél is fontosabb azonban, hogy a kakaó beindítja az endorfin termelődését, miközben csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetben. Ennek hatására már egy két kocka fekete csokoládé elég ahhoz, hogy elfelejtsük az idegességünket, boldognak és elégedettnek érezzük magunkat.  

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!