head

Cukorfüggőség: becsapós boldogság

cukorfüggőség
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A cukorfüggőség a nyugati országokban egyre riasztóbb méreteket ölt, ráadásul számos egészségügyi problémát von maga után. A cukorról való leszokás azonban legalább olyan nehéz dolog, mint letenni a cigarettát, sokan a megvonási tünetek miatt adják fel a cukor ellen vívott harcot.

Egyáltalán létezik ilyen?

A cukorfüggőség létezését egyesek még ma is kétségbe vonják, pedig az úgynevezett cukor detox kúrák ma egyre népszerűbbek. Nem véletlenül, hiszen a cukorra rászokni nagyon könnyű, leszokni róla azonban gyötrelmesen nehéz lehet. A cukor ugyanis serkenti az agyban a dopamin és a szerotonin termelést, ezért fogyasztása átmeneti boldogságérzetet okoz. Bár a legtöbben még maguknak sem vallják be, a naponta többször édességet fogyasztók tulajdonképpen cukorfüggőségben szenvednek. Sajnos a jelenség már nagyon fiatal korban is kialakulhat, léteznek olyan gyerekek, akiknél dührohamot vált, ha nem jutnak hozzá a napi cukoradagjukhoz.

Ördögi kör

Egy cukorfüggő számára a cukor drasztikus elhagyása és az alacsony vércukorszint miatt a kábítószer megvonásához hasonló reakciókat vált ki az agyban, és a drogfüggőkre jellemző tünetek jelentkeznek: hirtelen fellépő verejtékezés, remegés, nagyfokú ingerültség, alvászavarok, emésztési problémák. Sokan ilyenkor feladják, és visszatérnek a függést kiváltó cukorhoz, ami lassan átveszi az uralmat az életük felett. A túlzott cukorfogyasztással bevitt üres kalóriák elhízáshoz, elgombásodáshoz, a sav-bázis egyensúly felbomlásához, fogproblémákhoz, sőt magas vérnyomáshoz vezethetnek, amitől a cukorfüggő ember egyre rosszabbul érzi magát.

Van kiút a cukorfüggőségből?

Mit tehet egy cukorfüggő a sikeres leszokás érdekében? Legjobb, ha szép fokozatosan lecsökkenti a napi cukoradagját, az ételeit és a kávéját/teáját egyre kisebb mennyiségű cukorral ízesíti. Fontos, hogy haladjon hétről hétre kis lépésekkel előre, és ne tűzzön ki elérhetetlen célokat. Először csak iktasson be hetente egy cukormentes napot, a hét többi napján pedig figyeljen arra, hogy ne tegye tönkre a leszokást rejtett cukrok - pizza, salátaöntetek, bolti gyümölcsjoghurtok, stb. – rejtett cukrok fogyasztásával. Ha egy leszokóban lévő cukorfüggő édességet kíván, egyen meg egy banánt, esetleg készítsen el steviával egy finom turmixot, de segíthet a zabkása a fogyasztása is, ami lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, ráadásul szinten tartja a vércukorszintet. Ezzel a módszerrel, 2-3 hónap alatt fokozatosan leszokhat az állandó édességevésről, és szervezetét sem teszi ki a cukor megvonásával járó megrázkódtatásnak.

Segítenek a fehérjék és a rostok

A cukorfüggőségről való leszokás sokkal egyszerűbb, ha figyelünk arra, hogy soha nem legyünk éhesek, hiszen Ilyenkor értelemszerűen hamarabb nyúlunk az édes ételek és nyalánkságok után. Az éhség megelőzésében támogatnak a fehérjékben bővelkedő élelmiszerek, mivel lassabban szívódnak fel, tovább marad meg a jóllakottságérzet, ráadásul nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést, mint a szénhidrátok vagy a cukrok. A legkönnyebben elérhető fehérjeforrások a sovány csirkehús, a zsírszegény joghurtok, az aszalt gyümölcsök, a tojás és a hüvelyesek. A növényi rostok bőséges fogyasztásával szintén hosszan tartó telítettségérzet érhető el, ráadásul energiával is feltöltenek, így segítenek elfelejteni a cukrot.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!