head

Nem kell mindig édesség

Nem kell mindig édesség
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

A stresszt, az idegességet, a rossz lelki állapotot, a kimerültséget sokan evéssel próbálják meg ellensúlyozni. Ilyenkor általában cukrokban és szénhidrátokban gazdag élelmiszereket fogyasztanak, amelyekre sajnos nagyon könnyű rászokni. Ha ez megtörténik, kialakul a túlevés, ami rövid idő alatt elhízáshoz, majd a túlsúly miatt betegségek kialakulásához vezet. Előfordulhat, hogy azért érzünk leküzdhetetlen vágyat egy íz, vagy étel után, mert szervezetünk ezzel jelezi a tápanyaghiányt. Ebben az esetben is van választásunk, hiszen az ínycsiklandozó, ám egészségtelen ételeket könnyen egészségesekre cserélhetjük.

Édességek

Fontos tudni, hogy a Candida jelenléte hozzájárul az édességek iránti vágyhoz. Öngerjesztő folyamatról van szó, mert minél több édességet eszünk, annál jobban elszaporodik a gomba. Előfordulhat, hogy a sóvárgást foszfor- vagy krómhiány, esetleg az alacsony triptofán szint okozza. Utóbbi esetekben, ha édességre vágyunk, együnk inkább zabpehelyhet, datolyát, tökmagot, napraforgómagot vagy földmogyorót, míg a foszfort az édes sztíviával is pótolhatjuk. Gyakori, hogy a rendszertelen táplálkozás miatt alakul ki a cukorfüggőség, ami könnyen megszüntethető, ha naponta legalább 4-5 alkalommal, kisebb mennyiségű ételt veszünk magunkhoz – ezzel ugyanis elkerülhető, hogy ugráljon a vércukorszintünk.

Csokoládé

Kálium-, magnézium- és rézhiány esetében is kívánhatjuk a csokoládét, sokkal valószínűbb azonban, hogy egyszerűen rossz kedvünket akarjuk megszüntetni. A csokoládéban fellelhető tiramin és anandamid fokozza az antidepresszáns szerotonin termelődését, ezáltal fogyasztása boldogságérzetet okoz, míg a benne található magnézium és koffein hozzájárul a közérzetünk javításához. Mivel a csokoládé kiváló antioxidáns, ne mondjunk le teljesen róla: fogyasszuk mértékkel és válasszunk olyan terméket, ami legalább 70 százalék kakaótartalmú

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!