head

Grapefruit gyógyhatásai - Napi egy megvéd a betegségektől

Grapefruit: miért válasszuk diétához és immunerősítésre?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Szőlőszerű fürtökben terem, innen kapta a nevét a grapefruit, ami a narancs és a palmeo természetes kereszteződésének az eredménye. Ez az egzotikus gyümölcs enyhítheti az asztma, az Alzheimer-kór és az ízületi gyulladások tüneteit, ráadásul daganatellenes hatású.

Antioxidáns bomba

A grapefruit gyógyhatásai javarészt kiugróan magas C-vitamin tartalmára vezethetők vissza: fél grapefruit a napi ajánlott bevitel több mint a felét fedezi, emellett más antioxidánsokban, köztük az egyik legerősebbnek számító likopinban is bővelkedik. Ezek az összetevők erősítik az immunrendszert, segítenek megkötni a rákot, gyulladásokat, szív- érrendszeri betegségeket, korai bőröregedést kiváltó szabadgyököket. Antioxidánsai hozzájárulnak ahhoz, hogy a grapefruit rendszeres fogyasztása ellenállóbbá tesz a légúti megbetegedésekkel, a megfázással és influenzával szemben, valamint enyhítheti az asztma, az Alzheimer-kór és az ízületi gyulladások tüneteit. Daganatellenes tulajdonságát fokozzák a benne található limonoidok, ezek közvetve a rendkívül gyorsan terjedő tüdőrák megelőzésében és kiegészítő kezelésében is segíthetnek.

Fogyhatunk vele

Évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend a grapefruit diéta, hívei ugyanis úgy gondolják, hogy a gyümölcsben található enzimek zsírégető tulajdonságúak. Sajnos, ennek nincs sok valóságalapja, az azonban tény, hogy ha étkezéseket megelőzően eszünk egy fél grapefruitot, vagy megisszuk egy grapefruit kifacsart levét, könnyebben lefogyhatunk. Ennek oka, hogy magas víz- és rosttartalma miatt, gyorsan teltségérzetet okoz. A klasszikus grapefruit diéta éppen ezért nem is ír elő mást, csak egy-egy gyümölcs elfogyasztását az étkezések előtt. A grapefruit többek között azért van jótékony hatással a fogyásra, mert a magas keserű anyagtartalma miatt segíti az epe elválasztását, így felgyorsítja az anyagcserét. Magas a kálium tartalma, valamint gazdag pektinben, ami csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét, valamint mérsékelheti a fejfájást.

Méregtelenít

Mivel a grapefruit bővelkedik növényi rostokban rendszeres fogyasztásával normalizálódhat az emésztés és az ürítés. A rostok kitakarítják a vastagbelet, ezáltal a grapefruit az itt lerakódott méreg- és salakanyagot, valamint a bélparazitákat is eltávolítja, javítja az anyagcserét és helyreállítja a bélflóra egyensúlyát. Utóbbi azért lényeges, mert a bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését. A grapefruit ráadásul méregteleníti a májat, átmossa a veséket és húgyutakat, ami a toxinok kipucolása mellett a vesekő megelőzéséhez is hozzájárul. A máj méregtelenítéséhez úgy járul hozzá, hogy a keserű anyagtartalma miatt fokozza az epe elválasztását, és az átfolyva a májon kinyomhatja belőle a zárványokat.

Fertőtlenít

Támogatja a bélgyulladások gyógyulását, közreműködik a fekély megelőzésében, magjai természetes gyulladásgátló és antibakteriális hatásúak. A grapefruit olaj jól használható pattanások és bőrgyulladások kezelésére. A grapefruitmag legjellegzetesebb tulajdonsága a vírusölő hatása, ezért kitűnő az influenza megelőzésére.

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3721883/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22304836
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3229016

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!