head

Hús, krumpli és saláta: mit adnak a gyorséttermi menük?

Miért kívánjuk a gyorséttermi menüt?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Dietetikus szakértői cikkek

Vége a fasírtok korszakának, roston sült „egészséges” színhúsokkal csábítják az éhes vendégeket a gyorséttermek. De hiába a tökéletes illúzió, a látvány, az íz és az illat harmóniája, valójában még mindig darált húst kínálnak – igaz, ebből az átlagember semmit sem vesz észre. Miért olyan csábítóak a gyorséttermi menük?

A kulcsszó az újraépített hús

Arról van szó, hogy ma már természetesnek tűnő húst is képes előállítani az ipar. Ezt hívják újraépített húsnak, amit úgy készítenek, hogy az inakat, bőrszármazékot és csontot is tartalmazó, ezért olcsó pépet, egy speciális módszer segítségével visszaalakítják „hússá”.Nem csupán látványra és állagra, hanem a felhasznált összetett aromáknak köszönhetően ízre is tökéletes a hasonlóság: így lesz friss, roston sült csirkemell, vagy hamburger az újraépített húsból, amit egyébként a színhús látszatát keltve, mirelit termékként, tetszetős csomagolásba bújtatva mi is megvásárolhatunk az üzletekben.

Az agyunkra hatnak

Igazi kémiai boszorkánykonyhával állunk szemben, ami érzékszerveinket és agyunkat akarja befolyásolni. Méghozzá teljes sikerrel, hiszen a gyorséttermi menükbe kevert vegyi anyagok képesek beindítani az ízmemóriát, azokat a kellemes emlékeket idézik fel, amelyek hatására jól fogjuk magunkat érezni. Ezért van az, hogy a gyorséttermekben mindenhol ugyanazokkal a mesterséges illatokkal és ízekkel találkozunk, amik átvitt értelemben arra is képesek, hogy „függőséget” okozzanak. Ha ezekhez mellé valamilyen szénsavas üdítőt rendelünk, biztosak lehetünk abban, hogy minimum 40 gramm cukrot is magunkhoz vettünk, amik, azon túl, hogy puffadást idéznek elő, zavarokat okozhatnak a szervezet méregtelenítésében, annyira megterhelik tudniillik a májat.

Krumpli hús ízzel

Bár a sült krumpli elvileg nem hús, mégis belekeverik az ízemlékét. Amint a szánkba kerülnek az omlós burgonya csíkok, agyunk azonnal jelez: ideje lenne egy hamburgert is rendelni. Ily módon lassan, de biztosan az egészségromboló ételek csapdájába esünk.

Gyors étteremben, gyors saláta

Ami a salátákat illeti, a gyorsaság itt is fontos: a gyorséttermi menük részeként, vagy amellé kapható salátát folyamatosan szállítani kell a termelőnek, ezért olyan módszert alkalmaznak, amelynek során egyes vegyszerek nagyobb – de még határérték alatti – mennyiségben maradnak vissza a növényben.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!