head

Az E. coli-fertőzés ellen segít a bioaktív üveg

e-coli-fertozes
Az E-coli fertőzés többek közt bélrendszeri betegségeket idézhet elő
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Betegségek

Az E-coli baktériumok az emésztőrendszerben nélkülözhetetlen szerepet töltenek be, részei a normál bélflórának. A szervezetbe jutva néhány méreganyagokat termelő törzs súlyos fertőzéseseket idézhet elő, például vérhast. A tudósoknak most sikerült egy olyan bioaktív üveget kifejlesztenie, amely órákon belül elpusztítja a baktériumot, és ezzel megakadályozza az E-coli fertőzés kialakulását.

Az E. coli (Escherichia coli) baktérium az egészséges  bélflóra természetes összetevője. Fontos élettani szerepe van, hiszen ez a baktérium termeli a szervezet számára a K2- és a B-vitamint, továbbá jelenlétével jelentősen gátolja a káros mikroorganizmus elszaporodását a bélrendszerben. A kórokozó ürülékkel a külvilágba kerülve szennyezheti az élelmiszert, a vizet és a talajt, és az E-coli fertőzés lefolyású bélrendszeri betegségeket idézhet elő.

Mit okoz?

E. coli idézi a nők életét megkeserítő, gyógynövényekkel is kezelhető  húgyúti fertőzések jelentős hányadát, elsősorban a végbélnyílás környezetéből  jutnak el a húgycsőbe, többek között a nemi aktus során, vagy a nem megfelelő intimhigiénia következtében.  A felfázáshoz állandó, sokszor görcsös vizelési inger társul, a vizelés alatt és után pedig égő, csípő érzés jelentkezik. A betegség súlyosabb esetben lázzal, hidegrázással, hányingerrel, véres, gennyes vizelettel jár, de hátfájás és szeméremcsonti fájdalom is előfordulhat.
Az E.coli gyomor- és bélfertőzést, erős hasi görcsöt, (véres) hasmenést, hányingert, hányást, rossz közérzetet, étvágytalanságot, hőemelkedést vagy lázat, a húgyútakban megtelepedve vesemedence gyulladást okozhat.

Hogyan terjed?

Élelmiszerekre leggyakrabban állati vagy emberi ürülékkel, vagy azzal szennyezett vízzel, illetve piszkos kézzel kerülhetnek az Escherichia coli baktériumok. A fertőzés székletszennyezéssel a beteg emberről más emberre is terjedhet, ennek megelőzésében a kézmosásnak jelentős szerepe van.

A kórokozóval szennyezett tavakban való fürdés során is előfordulhat fertőzés, ha a vizet lenyeli valaki, illetve a nem megfelelően hőkezelt húsfélék, pasztörizálatlan tej, mosatlan zöldségek és gyümölcsök is lehetnek az E.coli-fertőzés forrásai.

E.coli-fertőzés kezelése

A súlyosabb E.coli-fertőzés ellen antibiotikumokkal lépnek fel. Hányás és hasmenés esetén a kiszáradás megelőző folyadékpótlás, illetve a székletfogó gyógyszerek adása javasolt.
Mostantól azonban a bioaktív üveg segíthet a baktérium elleni küzdelemben - ezt állapította meg egy új kutatás, amelyet az Astoni Egyetem tudósai végeztek.
A tudósoknak sikerült egy olyan bioaktív üveget létrehoznia, amely órákon belül megöli a kólibaktériumot. Az Astoni Egyetem kutatói szerint a bioaktív üveget műtét alatt lehet a testbe helyezni - ismertette a kutatást a BBC News.
A testben a bioaktív üveg képes feloldódni, és lassan kifejtve hatását, megakadályozza a baktériumok szaporodását, elkerülve az antibiotikumok szükségességét. Richard Martin szerint az új eljárás megváltoztathatja a fertőzések elleni védekezést a kórházakban.
A most publikált kutatás szerint az E. coli-fertőzésen kívül a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatos Candida albicans-fertőzést, és a gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureus-fertőzést is meg lehet előzni az új módszerrel.
A bioaktív üveg előállítása során a kutatók üveget készítettek kis mennyiségű kobalttal, majd ezt 1000 Celisus fok fölé hevítették, és hirtelen hűtötték le, hogy ne kristályosodjon. Aztán finom porrá őrölték és úgy tették ki a baktériumoknak egy petricsészében.
Bár bioaktív üveget már korábban is előállítottak, de az egyetem szerint ez az első alkalom, hogy egy kutatással bizonyították hatékonyságát a baktériumok elleni küzdelemben.

Források:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21392/Kerdezz_felelek_az_E.coli_fertozesekrol.pdf/b5bb9ed1-a1c3-494e-929c-d782a36c40f8

https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/felfazas-kezelese-gyogynovenyek

https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/staphylococcus-aureus-szuperbakterium

https://www.bbc.com/news/uk-england-birmingham-47467375

MTI.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!